Maestrul Ion Dichiseanu ar fi împlinit, astăzi, 89 de ani. Ioana, fiica regretatului actor: ”Când mama a rămas însărcinată s-a schimbat, și-a recăpătat încrederea în Dumnezeu”

Publicat: 20/10/2022, 11:14
Actualizat: 20/10/2022, 11:31

Inegalabilul actor Ion Dichiseanu a trecut în neființă în luna mai a anului trecut, iar joi – 20 octombrie – ar fi împlinit 89 de ani. Maestrul scenei și al filmului românesc a lăsat în urmă o carieră impresionantă, dar și regretul că nu a dezvăluit toate poveștile de viață pe care le-ar fi putut spune.

Ioana Dichiseanu, fiica regretatului actor, a dezvăluit că intenționează să publice – ajutată de soțul său, Adrian Artene – o carte despre viața acestuia și a mărturisit că ziua de 20 octombrie a fost mereu una de sărbătoare în familia Maestrului, însă – de când acesta a trecut în neființă -, în această zi nu mai petrece nimeni. Dar apropiații lui Ion Dichiseanu își amintesc de el, de fiecare dată, cu zâmbetul pe buze și cu lacrimi în ochi.

Ion Dichiseanu, maestrul scenei și al filmului românesc a lăsat în urmă o carieră impresionantă.

Ioana Dichiseanu a povestit și în ce stadiu se află cartea pe care dorește să o publice, dar, totodată, a dezvăluit și cum și-a recăpătat marele actor încrederea în Dumnezeu.

”L-am visat de foarte multe ori. Unii spun că există aceste vise de tip «vizită» pe care le-am avut cu tata, alții susțin că visul ar fi doar produsul subconștientului nostru. În orice caz, au fost atât de multe coincidențe, încât eu tind să cred că nu a fost doar subconștientul meu”

Ioana Dichiseanu

Ion Dichiseanu, o cumpănă spirituală

Maestrul Ion Dichiseanu a trecut printr-un moment de cumpănă spirituală după ce părinții săi au încetat din viață, dar Ioana Dichiseanu spune că acesta și-a recăpătat încrederea în Dumnezeu atunci când ea a venit, ca o minune, pe lume.

Tata a trecut prin foarte multe. A suferit mult când a rămas fără părinți. Când mama a rămas însărcinată s-a schimbat. Și-a recăpătat încrederea în Dumnezeu”, a declarat Ioana Dichiseanu.

Ioana Dichiseanu a mai dezvăluit că în cartea pe care vrea să o publice în viitorul apropiat va dori să ofere tuturor cititorilor și poezia emoționantă pe care actorul i-a compus-o chiar în momentul în care a aflat că va deveni tată.

”Stadiul este încă de pregătire, e încă în fașă. Nu vreau nici să mă grăbesc doar de dragul de a o bifa. Vreau să iasă o carte frumoasă, și lucrăm deja, împreună cu soțul meu, Adi, la asta. Nu prea am avut foarte mult timp să mă ocup, dar cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși să o pregătim. Avea atâtea vești interesante de spus, atâtea experiențe prin care a trecut și merită povestite. Eu i-am zis: de ce nu mai scrii o carte? A preferat să renunțe. Când era în spital mi-a promis că o va scoate, dar nu a mai apucat.

Chiar vreau să scot în evidență omul din spatele reflectoarelor. Toți îl știau ca extraordinar de sociabil, însă nimeni nu a cunoscut celelalte laturi, la fel de frumoase și interesante precum cele pe care le-am cunoscut noi”, a mai spus Ioana Dichiseanu în timpul interviului acordat fanatik.ro.

Ioana Dichiseanu, alături de Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în anul 2015

Marele actor Ion Dichiseanu s-a născut pe data de 20 octombrie 1933, la Adjud și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o carieră de 60 de ani în teatru și cinematografie.

Din bogata filmografie a artistului, amintim: „Darclée” (1960), lungmetrajul în regia lui Mihai Iacob în care maestrul Dichiseanu a debutat, „Post-restant” (1961), „Porto-Franco” (1961), „Tudor” (1962), „Titanic vals” (1964) – Gigi Stamatescu, „Mofturi 1900” (1964), „Runda 6” (1965), „Dincolo de barieră” (1965), „Tunelul” (1966), „Frumoasele vacanţe (1967), „Amprenta” (1967), „Bătălia pentru Roma” (1968), „Cântecele mării” (1971), „Printre colinele verzi” (1971), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Cantemir” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977),  „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Racolarea” (1985), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006), „Supravieţuitorul” (2008).

Maestrul Ion Dichiseanu ar fi împlinit, pe 20 octombrie, 89 de ani

În anul 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În anul 2015, marele actor a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea ”Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.

Maestrul Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu, Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră

În luna martie a anului 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda„, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum.

În anul 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului ordinul „Steaua României”, în timpul ceremoniilor dedicate decorării mai multor personalitati ale vietii culturale românești.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri