Prima pagină » Actualitate » Un celebru lanț de supermarketuri din România a făcut anunțul: Va plăti MAI MULȚI BANI pentru ambalajele SGR

Un celebru lanț de supermarketuri din România a făcut anunțul: Va plăti MAI MULȚI BANI pentru ambalajele SGR

Un celebru lanț de supermarketuri din România a făcut anunțul: Va plăti MAI MULȚI BANI pentru ambalajele SGR

Un celebru lanț de supermarketuri din România a anunțat că va plăti mai mulți bani pentru ambalajele SGR, indiferent de unde au fost achiziționate produsele.

Lanțul de magazine Auchan a anunțat că va plăti 0,6 lei în loc de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj SGR returnat, indiferent de unde a fost cumpărat.

Cât timp este valabilă oferta

Între 15 mai – 15 septembrie îți oferim pentru fiecare ambalaj cu sigla „Ambalaj cu garanție” 0,6 lei! 0,5 lei garanția SGR + 0,1 lei în plus față de garanția SGR de 0,5 lei, ca și voucher pe cardul de fidelitate MyCLUB Auchan!

Returnează la Auchan, indiferent de unde ai cumpărat!”, conform unui anunț postat pe Facebook de lanțul de magazine Auchan.

Ce este SGR

SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) este un sistem implementat pentru gestionarea și reciclarea ambalajelor reutilizabile, în special pentru sticle și alte recipiente utilizate în industria băuturilor.

Acest sistem încurajează consumatorii să returneze ambalajele goale în schimbul unei garanții financiare, contribuind astfel la protejarea mediului prin reducerea deșeurilor și promovarea reciclării.

Cum funcționează SGR

  1. Achiziția produsului: Când un consumator cumpără un produs ambalat într-un recipient reutilizabil (sticlă, PET etc.), plătește o garanție suplimentară pe lângă prețul produsului.
  2. Consumul produsului: Consumatorul utilizează produsul și rămâne cu ambalajul gol.
  3. Returnarea ambalajului: Ambalajul gol poate fi returnat la punctele de colectare desemnate (de obicei magazine, supermarketuri sau centre de reciclare).
  4. Recuperarea garanției: La returnarea ambalajului, consumatorul primește înapoi garanția plătită inițial. Acest proces poate fi automatizat prin utilizarea automatelor de colectare, care recunosc ambalajele și eliberează garanția sub formă de bani sau bonuri de cumpărături.
  5. Reciclarea sau refolosirea: Ambalajele colectate sunt transportate la centrele de reciclare sau la fabricile de producție pentru a fi curățate și reutilizate.

Avantajele SGR

  • Protejarea mediului: Reduce deșeurile prin reciclarea ambalajelor și scade poluarea.
  • Economii de resurse: Încurajează reutilizarea materialelor, economisind resurse naturale și energie.
  • Stimulente financiare: Consumatorii sunt motivați să returneze ambalajele datorită garanției financiare.
  • Responsabilitate socială: Promovează un comportament responsabil și sustenabil în rândul consumatorilor și producătorilor.

Implementarea SGR în diferite țări

Multe țări din Europa, precum Germania, Suedia și Danemarca, au implementat cu succes SGR-uri, având rate ridicate de colectare și reciclare a ambalajelor. În Germania, de exemplu, rata de returnare a ambalajelor pentru băuturi depășește 98%, datorită unui sistem bine organizat și automatizat.

SGR în România

În România, SGR a fost adoptat pentru a răspunde cerințelor Uniunii Europene privind gestionarea deșeurilor și reciclarea. Sistemul a fost implementat pentru a reduce cantitatea de ambalaje de unică folosință care ajung la gropile de gunoi și pentru a promova un comportament responsabil față de mediu.

În concluzie, SGR este un sistem eficient pentru gestionarea ambalajelor reutilizabile, oferind beneficii semnificative atât pentru mediu, cât și pentru economie, prin încurajarea reciclării și a comportamentului responsabil în rândul consumatorilor.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele