Magistrații, „săriți” la tăierea DIURNEI. Cum a justificat Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, „EXCEPȚIA” permisă de ordonanța trenuleț

Publicat: 03 01. 2025, 20:11
Actualizat: 03 01. 2025, 20:15

Tanczos Barna, ministrul Finanţelor Publice, afirmă că diurna de care magistraţii vor beneficia în continuare a fost menţinută ca „excepţie”, după ce ministerul de resort a solicitat acest lucru, motivul invocat fiind riscul perturbării activităţii în instanţele de judecată. Numărul beneficiarilor este însă limitat la 300 de persoane. Diurna ar fi urmat să fie redusă prin celebra ordonanță trenuleț. Măsura a fost însă aplicată în cazul altor categorii profesionale.

Tanczos Barna a afirmat, despre menţinerea diurnei de 2%, care poate creşte considerabil veniturile unui magistrat, că „este o excepţie cerută de Ministerul Justiţiei.”

„Diurna de 2% a fost tăiată şi la parlamentari, diurna a revenit, în toate sectoarele, la acel standard care se aplică în tot sistemul bugetar, cu excepţia a 300 de persoane din sistemul Ministerului Justiţiei. A fost solicitată din Ministerul Justiţiei pentru a nu perturba activitatea în instanţe”, a explicat ministrul Finanţelor Publice la Antena 3.

Potrivit legii, judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară.

Magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială

Calculele arată că prin acordarea acestei diurne venitul unui magistrat care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu poate creşte şi cu 2000 de euro. În plus, potrivit sursei citate, magistrații care beneficiază de această diurnă sunt puțini, fiind angajați la CSM, Inspecția Judiciară sau Ministerul Justiției.

Măsuri de reducere a diurnei au fost aplicate în cazul altor categorii profesionale, prin ordonanța trenuleț, adoptată de Executiv la finalul anului. Inițial, măsura era propusă și în cazul magistraților, însă ministrul Finanțelor a anunțat, luni, după ședința de guvern, că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială.

Tánczos Barna anunță un deficit bugetar de 8,7% din PIB pentru 2024

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat vineri că deficitul bugetar pentru anul 2024 este prognozat la 8,7% din PIB, subliniind că acest nivel a fost preluat de la fostul ministru Marcel Boloș.

Tánczos Barna a confirmat că Guvernul nu va majorara TVA în acest an, în ciuda presiunilor economice și a necesității de a acoperi deficitul bugetar. (citește mai multe AICI)

 

CITIȚI ȘI:

„Ordonanța Trenuleț”, ADOPTATĂ de Guvern, anunță Marcel Ciolacu: „Această ordonanță nu este una a austerității sau sărăciei”

Tánczos Barna anunță un deficit bugetar de 8,7% din PIB pentru 2024: „Nu creștem TVA. ANAF va colecta mai bine”