MAI: Este sezonul în care pisicile caută căldură, fiți atenți înainte de a porni mașina! Hilde Tudora, șef Protecția Animalelor Ilfov: Noi, oamenii, suntem vinovați că avem animale pe străzi
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face un apel la șoferi verifice mașinile înainte de a le porni, pentru că deje este sezonul în care pisicuțe care troiesc pe străzi își caută un adăpost călduros lângă motor. Apelul a fost transmis printr-un mesaj publicat sâmbătă pe contul de Facebook, în care este povestit cazul unei pisicuțe salvate de un polițist de sub capota unui autoturism, în Drobeta-Turnu Severin. În acest context, și responsabilii cu protecția animalelor fac un apel la responsabilitate, prin sterilizarea animalelor fără stăpân, adopție sau măcar prin crearea unui culcuș la adăpost.
„Contează orice suflet salvat! Vă rugăm să fiți atenți înainte de a porni mașina! Este sezonul în care pisicile caută căldură și se pot ascunde la motorul autoturismelor”, este apelul făcut de reprezentanții MAI, care povestesc cazul a doi polițiști din Mehedinți, solicitați să intervină de o doamnă care a auzit miaunat sub capotă.
„Pentru unii, gestul vostru poate părea minor. Pentru noi, nu!”
„Cosmin și Adrian se aflau în misiune pe bulevardul Tudor Vladimirescu, din Drobeta-Turnu Severin. Dintr-o parcare, o doamnă le-a ieșit în față și le-a făcut semn să oprească.
– Mă scuzați că apelez la dumneavoastră, dar nu știu ce să fac!
– Ce s-a întâmplat? a întrebat Cosmin.
– Vreau să plec cu mașina, dar de la motor se aude un mieunat. Copiii de acolo mi-au zis că e o pisică înăuntru. Am ridicat capota, dar nu se vede nimic. La cine să apelez? Nu aș vrea să plec așa.
– Sub nicio formă nu plecați cu pisica înăuntru! Cine știe ce se poate întâmpla cu ea!
– Atunci să caut un mecanic?
– Nu e nevoie. Ne descurcăm noi.
După câteva minute, Cosmin a reușit să scoată un pui de pisică ascuns bine la motor, moment în care o fetiță aflată în preajmă s-a apropiat de el.
– Dacă vă rog frumos, îmi dați mie pisica?
– Aș fi vrut să o dau fetiței mele. Dar, dacă îmi promiți că o să ai grijă de ea, ți-o dau ție.
– Da, da! O duc imediat acasă. De mult timp voiam o pisică! Vă mulțumesc frumos!
Și noi vă mulțumim, Cosmin și Adrian!
Pentru unii, gestul vostru poate părea minor. Pentru noi, nu!”
Hilde Tudora, Protecția Animalelor Ilfov: Dacă nu puteți adopta, e important să dăm o mână de ajutor
Pentru a sparge cercul suferinței animalelor fără stăpân și a reduce riscurile, cea mai bună metodă este sterilizarea, explică Hilde Tudora, șef Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, într-o declarație pentru GÂNDUL.
„Suferința animalelor de pe străzi poate fi prevenită printr-o singură metodă: sterilizarea. Haideți să fim responsabili și să ne sterilizăm animalele. România nu are legislație pentru pisici, are doar pentru câini. În România nu există adăposturi publice pentru pisici, doar pentru câini. Iar cele private sunt puține și tot timpul aproape de capacitate maximă. Din aceste motive trebuie să facem tot ce ține de noi: să alegem să adoptăm și să ne sterilizăm animalele”, a declarat Hilde Tudora.
Responsabilul din administrația județului Ilfov face un apel la atenție și responsabilitate, dacă cei care descoperă astfel de pisicuțe nu le pot lua și îngriji acasă.
„Dacă nu puteți adopta, e important să dăm o mână de ajutor. Să improvizăm un culcuș pentru animaluțul de pe stradă, să-l hrănim și să cerem ajutorul ONG-urilor care au programe sociale și să-l sterilizăm. Legea protecției animalelor ne lasă să hrănim animalele de pe străzi. E normal, uman și civilizat să facem asta. Mulți spun că hrănind animalele de pe străzi nu facem decât să încurajăm înmulțirea lor. E demn de secolul în care trăim să le lăsăm să moară înfometate? Noi, oamenii, suntem vinovați că avem animale pe străzi”, a precizat Hilde Tudora.
Campanie de sterilizări gratuite în derulare
Cei care nu îți permit să își sterilizeze animăluțele adoptate de pe stradă, în Capitală, pot beneficia de campania de sterilizări gratuite pentru câini și pisici fără pedigree, care continuă și în 2022, fiind disponibile aproximativ 8.000 de locuri, au anunțat reponsabilii.
Primăria Municipiului București, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), asigură gratuit:
- identificarea prin microcip şi înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS)
- sterilizarea câinilor fără pedigree, cu deținător
- sterilizarea pisicilor fără pedigree, cu și fără deținător
Pot beneficia de campanie doar persoanele cu domiciliul sau reședința în municipiul București. O persoană poate înscrie în cadrul campaniei maximum 5 animale pentru sterilizat, câini și/sau pisici fără pedigree.
? Programările se fac prin ASPA, la numărul 0743.204.942, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00, la cel mai apropiat cabinet, în limita locurilor disponibile.