Mai multe cadre medicale de la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din orașul Bocșa, județul Caraș Severin, sunt acuzate că au primit mită între 100 și 250 euro pentru ca persoane ce nu s-au imunizat să devină posesori de certificat verde. Vaccinarea a fost simulată, astfel că majoritatea cadrele medicale aflate sub anchetă riscă acum să ajungă în spatele gratiilor.
Doar doi asistenți au scăpat de reținere, fiind puși sub control judiciar de anchetatori. Acuzațiile sunt de luare de mită și fals informatic. Anchetatorii au stabilit, până la acest moment că registratorii implicați în vaccinarea falsă au fost determinați să introducă datele persoanelor respective vaccinate în fals fără să aibă cunoștință că, în realitate, exista această rețea care a compromis actul de vaccinare prin acte de corupție. În cadrul procedurilor realizate, procurori au fost spriiniți de DGA-Serviciul Teritorial Anticorupție Caraș Severin.
„Mai multe cadre medicale din cadrul Centrului de Vaccinare COVID-19 din oraşul Bocşa, jud. Caraş-Severin, respectiv medicii R. A. şi T. A.-A. şi asistenţii medicali G. D.-G, V. M.-T., V. I., P.-S. A.-F., P. D., M. A.-A. şi G.-H. S.-G., în cursul campaniei de vaccinare COVID-19, în mod repetat, au simulat actul de vaccinare şi au implementat personal sau au determinat registratorii să introducă fără vinovăţie într-un sistem informatic, respectiv în platforma electronică de vaccinare ROVACCINARE, fără drept şi contrar realităţii, datele mai multor persoane, atestând în mod nereal că acestea au fost vaccinate împotriva virusului Sars-Cov 2 cu serul Johnson & Johnson sau chiar Pfizer BioNTech, introducând în acest sens, fără drept, date necorespunzătoare adevărului, în scopul producerii de consecinţe juridice, respectiv obţinerea de către persoanele interesate a adeverinţelor de vaccinare şi pe cale de consecinţă, libera circulaţie, accesul în societăţi comerciale, altele decât cele alimentare, sustragerea obligării instituirii carantinei sau izolării la momentul revenirii în ţară din zonele de risc epidemiologic”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Cetăţeni interesaţi de obţinerea certificatului de vaccinare au plătit cadrelor medicale sume de bani cuprinse între 100-250 de euro, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu le administra efectiv vaccinul anti-COVID-19, eliberându-le însă în schimb adeverinţă de vaccinare, document necesar eliberării certificatului de vaccinare (Certificatul Verde).