Prima pagină » Actualitate » Mai multe firme vor produce o versiune ieftină a pastilei anti-Covid de la Merck pentru țările mai sărace

Mai multe firme vor produce o versiune ieftină a pastilei anti-Covid de la Merck pentru țările mai sărace

Mai multe firme vor produce o versiune ieftină a pastilei anti-Covid de la Merck pentru țările mai sărace

Aproape 30 de producători de medicamente generice din Asia, Africa și Orientul Mijlociu vor produce versiuni ieftine ale pastilei anti-COVID-19 de la Merck & Co, în cadrul unui acord istoric susținut de ONU pentru a oferi națiunilor mai sărace un acces mai larg la un medicament considerat o armă în lupta împotriva pandemiei, relatează Reuters.

Faptul că Merck a dat undă verde mai devreme producției capsulei sale antivirale Molnupiravir de către alte companii în timpul pandemiei este un exemplu rar în sectorul farmaceutic, care își protejează de obicei tratamentele brevetate pentru perioade mai lungi.

Cu toate acestea, există întrebări cu privire la Molnupiravir, care a demonstrat o eficacitate scăzută în cadrul testelor și a ridicat probleme legate de efectele secundare, iar procedurile îndelungate de aprovizionare ar putea întârzia cu luni de zile aprovizionarea în multe dintre țările mai sărace.

Conform acordului, negociat de Pool-ul de brevete pentru medicamente (MPP) cu Merck, susținut de ONU, compania americană nu va primi redevențe pentru vânzarea versiunii ieftine a capsulei cât timp pandemia va continua.

MPP a declarat că acordul a stipulat că pastila va fi distribuită în 105 națiuni mai puțin dezvoltate.

O cură de Molnupiravir de 40 de pastile timp de cinci zile ar trebui să coste aproximativ 20 de dolari în țările mai sărace, a declarat pentru Reuters un oficial al MPP implicat în discuțiile cu producătorii de medicamente, citând estimările inițiale ale producătorilor de medicamente, care pot fi modificate.

Această sumă este cu mult mai mică decât cei 700 de dolari pe care Statele Unite au fost de acord să îi plătească pentru o livrare inițială de 1,7 milioane de pastile, dar de două ori mai mare decât cea estimată inițial de programul susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a procura medicamente și vaccinuri COVID-19 pentru întreaga lume.

Noul acord permite ca 27 de producători de medicamente generice din India, China și alte țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu să producă ingrediente și medicamentul finit.

Un purtător de cuvânt al MPP a declarat că livrările de la unele firme vizate de acord ar putea începe încă din luna februarie. Totuși, acest lucru va fi supus aprobării autorităților de reglementare.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele