Mai multe probe strânse de procurorii DNA în ultimul dosar al fostului deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, au fost anulate de către tribunalul Prahova. Omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu mai multe contracte din domeniul IT primite de două dintre firmele sale de la diverse autorităţi publice.
În octombrie 2022, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată alături de Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International, pentru complicitate la trafic de influenţă, şi Cristian Anastasescu, administrator al SC Asesoft International, pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, ambele firme fiind controlate de Sebastian Ghiţă.
Cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii lui Sebastian Ghiţă au fost aprobate de către un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Prahova, care a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA. Acesta este legat de insuficienta descriere a elementelor materiale care s-ar circumscrie condiţiilor de tipicitate ale infracţiunilor pentru care Sebastian Ghiţă şi Bogdan Padiu au fost trimişi în judecată, inclusiv în ceea ce priveşte numărul actelor materiale, datele şi locul comiterii presupuselor fapte.
De asemenea, magistratul a constatat „nulitatea absolută parţială” a unei ordonanţe din 2016, emisă de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti şi a dispus excluderea din materialul probator a înscrisurilor şi informaţiilor în format electronic, furnizate în baza acestei ordonanţe de către unităţile bancare, care conţin tranzacţii financiare, rulajele conturilor identificate şi extrasele de cont.
Totodată, și un raport de constatare din domeniul financiar-fiscal întocmit la data de 17.05.2019, precum şi declaraţiile date de Irina Socol împotriva lui Ghiţă au fost excluse de la dosar. Deși decizia nu este definitivă, DNA are termen cinci zile să transmită instanţei dacă menţine trimiterea în judecată, având în vedere eliminarea probelor menţionate, sau solicită restituirea dosarului.
Sursa foto: Mediafax Foto
CITEȘTE ȘI: