În primul trimestru din 2024, oferta de job-uri a fost mai scăzută cu 10% față de începutul anului 2023. În total, 75.000 de locuri de muncă au fost disponibile.
În același timp, crește numărul de aplicări, adică al celor care sunt în căutarea unui job. Și condițiile de angajare se transformă. Aproape 90% din oferte cer prezența fizică la birou. Mai sunt puține oferte cu lucruri de la distanță.
Managerii din industria IT susțin că firmele încep să fie atente la angajări, mai ales pentru cei aflați la început de drum.
Capitala continuă să deţină cel mai mare bazin de oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze, jumătate dintre joburile postate fiind pentru Bucureşti şi Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (cu 13.000 de locuri de muncă), Iaşi (12.000), Timiş (9.000) şi Braşov (8.500). Cel mai puţin au recrutat companiile din Neamţ, Ialomiţa, Argeş şi Brăila.
Pe de altă parte, creșterile medii de salarii sunt estimate la 10% pentru 2024, conform eJobs.
„Nu mai sunt atât de multe oportunități și pe de altă parte, există evident și mișcarea cealaltă, respectiv sunt anumite companii care-și restrâng activitatea sau vorbim și chiar de zone de concedieri care se întâmplă în piață. Într-o anumită măsură, există o redesenare a pieței forței de muncă din ambele perspective, atât a ofertei, cât și a cererii din partea candidaților.
Odată cu temperarea inflației și odată cu această presiune de pe piața forței de muncă, respectiv această lipsă de creere a multor locuri noi în economie, așa cum au fost obișnuiți în ultimii trei, patru ani, după pandemie, probabil și zona de creșteri de salarii va fi mai temperată decât în anii trecuți. Aș zice un maxim de 10% pe medie la final de 2024”, a precizat Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, citat de Digi24.