Mai puține nașteri în primele trei luni la Iași. Refugiată din Ucraina, printre femeile care au devenit mame: „La început era foarte speriată, dar a plecat fericită”
Numărul copiilor care s-au născut în primele trei luni ale acestui an la Iași este în scădere comparativ cu anii anteriori. La cele două maternități din oraș, Maternitatea „Cuza Vodă” și Maternitatea „Elena Doamna” s-au născut aproximativ 1.600 de copii.
Dacă la Maternitatea „Elena Doamna” este o ușoară creștere față de primul trimestru din 2021, fiind 293 de nașteri în primele trei luni față de 222, la Maternitatea „Cuza Vodă” numărul a fost mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut – 1.365 față de 1.471 câte au fost în primele trei luni ale 2021.
O refugiată din Ucraina născut pe cale naturală o fetiță de 3.770 de grame
Printre femeile care au născut anul acesta se numără și o refugiată din Ucraina care a născut pe cale naturală o fetiță de 3.770 de grame. Femeia în vârstă de 30 de ani a ajuns în triajul maternității cu contracții dureroase, iar la examinare medicii au observat că nașterea era deja declanșată. După un travaliu de aproximativ 50 de minute, refugiata a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă.
„Fetița a avut o adaptare post natală foarte bună, fără probleme, starea mamei a fost de asemenea bună. A stat la noi internată trei zile, conform protocolului apoi a fost externată împreună cu copilașul. La început era foarte speriată, într-o țară străină, dar a fost extrem de compliantă și am putut comunica în limba engleză cu ea.
Era foarte fericită atunci când a plecat și a promis că dacă va mai rămâne în țară va veni la noi la reevaluare”, a declarat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie și coordonator al Blocului Operator de la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Medicii spun că deși numărul nașterilor este într-o ușoară scădere comparativ cu anii anteriori, se observă o inversare a trendului – sunt mai multe femei din mediul rural care au născut. „În general trendul care apare la începutul unui an poate să dea un semnal. A fost perioada pandemică destul de dificilă și nașterea nu a fost o prioritate pentru tinerele familii”, a completat dr. Ciprian Ilea.