Mai ții minte celebra bancnotă de 2.000 de lei de la eclipsa din 1999? Se vinde acum cu 25.000 de euro
Bancnota de 2.000 de lei de la eclipsa din 1999 poate reprezenta o mică avere pentru cei care o mai au încă în casă. Site-urile de anunțuri sunt pline de oferte, iar un vânzător cere chiar și 25.000 de euro.
Bancnotele de 2000 de lei din anul 1999 sunt primele bancnote emise în România care au fost confecţionate din polimeri. La acel moment, în Europa și în emisfera nordică nu mai fuseseră emise bancnote din polimeri.
„Vând bancnota de colecție(eclipsa) de 2000 lei din anul 1999. Mai dețin și alta bancnote de colecție”, conform unui anunț publicat pe OLX.
Bancnota de 2.000 de lei de la eclipsa din 1999
Bancnota a marcat evenimentul astronomic – Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999, precum și intrarea într-un nou mileniu prin emiterea primei bancnote din polimer din Europa, scrie casademonede.ro.
Aceasta a fost a emisă într-un număr limitat de exemplare, fiind distribuite 1 milion de exemplare.
Cea mai nouă bancnotă de zero euro a fost pusă în vânzare la Suceava. La ce preț poate fi achiziționată
Cea mai nouă bancnotă de zero euro a ajuns şi la Suceava și este pusă în vânzare la prețul de 18 lei. Gândită ca suvenir, bancnota promovează obiective turistice sau evenimente istorice importante, iar pe cea de la Suceava este imprimată Cetatea de Scaun, cel mai important edificiu-simbol al orașului bucovinean.
Bancnota de zero euro, acreditată de Banca Centrală Europeană, este foarte valoroasă pentru colecţionari. Cu toate că nu se poate cumpăra nimic cu ea, există o cerere foarte mare pentru acest suvenir.
Prima tranșă de 200 de bancnote care a ajuns la Suceava s-a epuizat imediat, cu o vânzare record, de pe o zi pe alta. Un alt lot, de 600 de bancnote, este așteptat, să ajungă însă, în această după-amiază în orașul bucovinean. În total, sunt tipărite 10.000 de astfel de bancnote-suvenir şi vor ajunge aici pe etape.
Acestea pot fi achiziţionate de la Muzeul de Istorie sau de la Cetatea de Scaun a Sucevei. La achiziţionare, bancnota este pusă într-un plic cu însemnele Muzeului Naţional al Bucovinei, în care se mai află o mini-vedere cu imaginea cetăţii şi o scurtă prezentare.
În România mai sunt încă cinci obiective care apar pe celebrele bancnote: Delta Dunării, Palatul Culturii din Iaşi, Cetatea Albă Carolina, Masivul Bucegi şi Castelul Karolyi din Carei.
Bancnota de zero euro pe care este imprimată Cetatea de Scaun a Sucevei a fost tipărită cu aprobarea scrisă a Băncii Franţei şi securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană. De asemenea, bancnota de zero euro cu edificiul-simbol al orașului bucovinean se alătură şi monedei-suvenir, ce poate fi achiziţionată de aici încă din anul 2018.