Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cere retragerea trupelor ruse din Transnistria, un dosar care durează deja de treizeci de ani. Declarațiile liderului moldovean au fost făcute miercuri, în timpul conferințe de presă comune cu președinele Klaus Iohannis, din cadrul vizitei oficiale la Chișinău și după ce Adunarea Parlamentară din Consiliul Europei a recunoscut oficial că Transnistria este un teritoriu ocupat de Federaţia Rusă.
„Republica Moldova întotdeauna a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la originea acestui conflict și toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă până în ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Noi am cerut și cerem lichidarea munițiilor din raioanele din stânga Nistrului și, în continuare, pledăm pentru soluționarea pașnică a acestui conflict și vom face totul pentru ca să găsim și să putem pune în practică o soluționare diplomatică, politică pașnică”, a spus președintele Maia Sandu, în conferința de presă alături de Klaus Iohannis, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind poziția referitoare la decizia APCE.
La aceeași înrebare, Klaus Iohannis a spus că rezoluția Adunării Parlamentare are valoare de declarație politică, însă problema transnistreană este o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici, în formatele internaționale recunoscute, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale, și fără să afecteze parcursul pro-european al Republicii Moldova.
„Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există, încă, un conflict prelungit. Reafirm aici, la Chișinău, sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea parcursului său pro-european”, a spus liderul de la București în discursul său.
Rezoluția Adunării Parlamentare are valoare de declarație politică, însă problema transnistreană este o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici, în formatele internaționale recunoscute, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale, și fără să afecteze parcursul pro-european al Republicii Moldova.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut, marți seară, excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, iar în rezoluția finală a APCE a fost introdus și un amendament care vorbește de „agresiunea militară (a Rusiei) împotriva Republicii Moldova și face referire și la ocuparea regiunii transnistrene” de către forțele ruse, potrivit G4Media.
Amendamentul fusese propus de 20 de eurodeputați din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie și Georgia. Amendamentul a fost admis într-o sesiune extraordinară în care s-a analizat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Concluzia sesiunii a fost o propunere care solicită excluderea Rusiei din Consiliul Europei. Decizia finală privind eventuala excludere a Rusiei o va lua Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, Pe de altă parte, chiar în ziua de marți, 15 martie, Rusia a anunțat că vrea să se retragă din Consiliul Europei. Moscova și-a exprimat intenția de retragere înainte ca APCE să emită propunerea în acest sens, potrivit România Liberă.
Conform sursei citate, prima reacție a Republicii Moldova cu privire la situația Transnistriei a venit de la ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, el precizând că guvernul de la Chișinău va continua să caute soluții „pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri”.
Președintele Republicii Moldova a fost rugată să comenteze și solicitările guvernului nerecunoscut transnistrean. La începutul lunii martie, Transnistria și-a ceur independența, iar reacție României a fost rapidă. „Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea de atunci a Consiliului Afaceri Externe, la Bruxelles.
„Declarațiile regimului de la Tiraspol se contrazic. Pe de o parte, ei spun că își doresc independența Transnistriei. Pe de altă parte, se întreabă de ce nu au fost consultați atunci când s-a luat decizia să se semneze cererea de aderare a Uniunii Europene. Asemenea declarații au fost făcute de-a lungul timpului. Este important ce vor cetățenii Republicii Moldova, și cei de pe malul drept, și cei de pe malul stâng. Evident că rezolvarea conflictului transnistrean este o problemă serioasă la care căutăm soluții și, repet, această soluție trebuie să fie una pașnică, trebuie să respecte hotarele recunoscute internațional ale Republicii Moldova și trebuie să rezulte într-un stat funcțional și aceasta este ceea ce urmărim noi atunci când ne propunem să identificăm o asemenea soluție. Dar, până la urmă, contează ce doresc cetățenii Republicii Moldova, și cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască într-o țară democratică, unde le sunt respectate drepturile, unde este respectată demnitatea umană, într-o țară prosperă, unde își pot câștiga în mod cinstit existența. Și pentru acești cetățeni, de pe malul drept și de pe malul stâng, vom munci în continuare ca să putem să realizăm obiectivul de integrare europeană”, a declarat, miercuri, Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, pe 3 martie, împreună cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu Prim-ministra Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Cetățenii au ales această opțiune. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental”, a declarat șefa statului la ceremonia de semnare a documentului. Republica Moldova a devenit stat membru al ONU acum 30 de ani, la 2 martie 1992.
Conferință de presă în urma întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele României, Klaus Iohannis: