Prezența la București a președintelui Maia Sandu nu a trecut neobservată. Nici nu avea cum, ținând cont de afirmațiile incendiare făcute de liderul de la Chișinău.
Printre altele, Sandu a declarat că susține înființarea unui tribunal internațional pentru anchetarea acuzațiilor de crimă și genocid care îi vizează pe militarii ruși aflați în Ucraina.
Maia Sandu a făcut aceste declarații la Palatul Cotroceni, la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz. Cei trei lideri au vorbit despre războiul din Ucraina și securitatea în regiunea de sud-est a Europei.
„Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special” pentru anchetarea crimelor din Ucraina, a transmis președintele Republicii Moldova.
„Unii și-au dorit ca Republica Moldova să cadă, dar Moldova se ține dreaptă. Moldova este o țară europeană care contribuie la formarea unei Europe mai puternice… Nu suntem singuri, asta înseamnă UE – să ai prieteni” – Maia Sandu
În altă ordine de idei, liderul de la Chișinău a declarat că, în contextul actual, ţara sa are nevoie de sprijin pe partea economică şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor responsabile de securitatea cetăţenilor şi a sistemului de apărare.
„Am vorbit în spaţiul public destul de mult despre aceste încercări ale Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente şi vedem anumite încercări. În acelaşi timp, instituţiile de la Chişinău reuşesc să facă faţă situaţiei şi să ofere siguranţă cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat șeful statului moldovean.
„Avem nevoie în continuare de sprijin pentru a consolida capacitatea instituţiilor noastre responsabile de securitatea cetăţenilor. Avem nevoie de sprijin ca să putem să luptăm mai eficient cu propaganda şi dezinformarea Kremlinului. Şi, bineînţeles, avem nevoie de susţinere pentru ca să putem să ne dezvoltăm, să asigurăm creştere economică, în pofida lucrurilor care se întâmplă în regiunea noastră, în pofida războiului de la hotarul nostru. Avem nevoie de sprijin şi pe partea economică şi pentru susţinerea cetăţenilor, dar şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să protejeze cetăţenii şi care fac eforturi, dar presiunea este mare în continuare” – Maia Sandu
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a punctat că este foarte important sprijinul în regiune pentru lupta faţă de provocările actuale: „Este o problemă care priveşte combaterea corupţiei şi apărarea statului de drept. Trebuie ca împreună cu ceilalţi să contribuim la acest lucru”.
În context, preşedintele Klaus Iohannis a amintit că la ultima reuniune a Consiliului European s-a decis realizarea unui nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.