Maia Sandu, după ședința CSS: ”De trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Abia acum începem să lucrăm cu adevărat pentru securitatea energetică a țării”
Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), subiectul fierbinte pe ordinea de zi fiind criza gazului natural din Uniunea Europeană, în general, și criza energetică pe care o traversează țara, în special.
După încheierea ședinței, Maia Sandu a susținut o conferință de presă în care a declarat că Moldova, de trei decenii, se află ”la cheremul regimului de la Tiraspol” și nu s-a făcut aproape nimic pentru a fi asigurată independența energetică a țării, iar situația este gravă.
”Situația este și mai gravă din cauza guvernărilor iresponsabile care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani. Au folosit schemele pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic ca să nu ajungem într-un astfel de blocaj”, a transmis Maia Sandu.
”La noi, sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”
Totodată, Maia Sandu a afirmat că sistemul energetic al Republicii Moldova a fost transformat într-o ”sursă constantă de corupție” și nu s-a investit în energia regenerabilă.
Moldova nu are rezervoare de gaz, gazoductul care unește țara cu România a fost finalizat abia în acest an, iar proiectata stație de interconectare nu a fost, din păcate, construită.
”La noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție. Gazoductul care unește țara noastră cu România a fost finalizat abia în acest an, stația de interconectare de curentul electric nu a fost construită nici până astăzi, iar din această cauză de 3 decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol, nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării, nu s-a investit în energia regenerabilă”, a punctat Maia Sandu.
Maia Sandu a atras atenția că, din păcate, Republica Moldova nu are rezervoare de gaz și că ar fi trebuit luate măsuri pentru a exista ” instrumente de cumpărare (n.red. – a gazului natural) de la mai mulți furnizori”.
”Azi, Republica Moldova ar fi trebuit să aibă rezervoare de gaz, să aibă instrumente de cumpărare de la mai mulți furnizori, programe naționale de eficientizare energetică a locuințelor, din păcate nu avem nimic. Abia acum începem să lucrăm cu adevărat pentru securitatea energetică a țării”, a mai declarat președintele Republicii Moldova, potrivit unimedia.info.
Citește și:
- Chișinăul cumpără gaz din altă sursă decât Rusia, pentru prima dată în istorie. Dmitri Peskov: ”Președintele Putin nu intenționează să discute, deocamdată, chestiunea gazelor cu conducerea Moldovei”
- Poker-ul energetic al lui Putin. UE, în fața unei cacealmale
- Avocat în domeniul concurenței: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” / Polonia, acuzații în criza gazului: ”O manipulare a pieței din partea rușilor”