Maia Sandu: Infractorii extrag bogăție și active din țări cu instituții slabe. Au folosit R. Moldova ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituții înainte de a-i depune în străinătate

Publicat: 23 09. 2021, 12:21

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în discursul său de miercuri de la Adunarea ONU, că Republica Moldovaa fost transformată  într-un stat capturat și a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității naționale.

Șefa statului a subliniat că fenomenul corupției erodează democrația și subminează încrederea oamenilor în statele lor. Mai mult, Maia Sandu a făcut referire la „sistemul corupt care permite infractorilor să extragă bogățiile și activele din țară, fiind avantajați de instituțiile slabe ale statului, ulterior capitalul fiind stocat în off-shore-uri, în străinătate”.

„Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară.

Un sistem, în care infractorii extrag bogăție și active din țări cu instituții slabe, stochează acest capital în off-shore-uri și apoi își găsesc un refugiu sigur în alte state este și nedurabil, și nedrept. Elaborarea unor reguli internaționale care să asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multă echitate pe scena globală și ar face dreptate statelor mai slabe”, a declarat Maia Sandu, citată de tv8.md.

Maia Sandu a mai precizat că este indispensabilă unirea eforturilor în vederea combaterii spălării banilor și investigării fluxurilor financiare ilicite.

„Să folosim mai bine instrumentele de confiscare a activelor și să lucrăm împreună pentru a suprima criminalitatea organizată. Amploarea acestei provocări este atât de mare, încât avem nevoie de implicarea serioasă a tuturor actorilor internaționali și naționali. Avem nevoie de un răspuns colectiv eficient pentru a proteja democrația”, a mai menționat președina R. Moldova, Maia Sandu de la tribuna ONU.