În ultima perioadă, Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – este ”pusă la colț” pentru politica externă pro-europeană pe care o promovează, ultimul care transmite că vor exista repercusiuni negative, pe termen lung, fiind Vladimir Voronin, fost președinte al republicii timp de 8 ani.
Vladimir Voronin – președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), aflat acum în opoziție, alături de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), președinte fiind Igor Dodon – o avertizează pe Maia Sandu că politica pe care o duce ”va costa scump toată Moldova”.
Voronin este deranjat, la rândul său, de participarea Maiei Sandu la ”Platforma Crimeea”, desfășurată la Kiev, acolo unde președintele Republicii Moldova a semnat – pe data de 23 august 2021 -, o declarație comună, împreună cu 45 de reprezentanți ai altor state și organizații internaționale.
”Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat Maia Sandu, la momentul respectiv, ulterior fiind ”certată” și de Valerii Klimenco – președintele Congresului Comunităților Ruse din Moldova -, acesta trasnsmițându-i că va ajunge ”la marginea politicii moldovenești”, dar și de Igor Dodon.
Voronin reamintește că a ”lucrat” cu Vladimir Putin ”mai bine de opt ani” și, cunoscând ”caracterul și poziția sa”, va fi foarte dificil să se depășească un astfel de moment.
”Mai bine de opt ani am lucrat cu Vladimir Vladimirovici Putin și, cunoscând caracterul și poziția sa, va fi foarte dificil să depășim ceea ce ea a permis în mod intenționat sau neintenționat, la sugestia sau la insistența cuiva, să declare a cui este Crimeea, va costa scump toată Moldova”, a spus Voronin, potrivit sputnik.md.
Fostul președinte al Republicii Moldova a mai spus că ”partenerul strategic” al Moldovei este Rusia, conform acordului bilateral semnat în 2001, iar relațiile, în acest context, trebuie să fie bune.
”Autoritățile trebuie să facă fiecare pas foarte atent și în primul rând trebuie să se gândească la interesele naționale. Acum, nu știu când va avea loc vizita lui Sandu la Moscova sau cine va veni aici la noi”, a mai spus Vladimir Voronin.