Maia Sandu: „România, cel mai puternic SUSȚINĂTOR al Republicii Moldova pe plan internaţional” / „Avem o șansă istorică”

Publicat: 31 08. 2024, 14:23
Actualizat: 31 08. 2024, 14:23

Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – apreciază toate eforturile făcute de România și sprijinul acordat de țara noastră, de-a lungul timpului. Fără acest sprijin al României, lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în luna iunie a acestui an, nu ar fi fost posibilă, recunoaște Maia Sandu.

România este nu numai o țară-prietenă, ci și un susținător puternic al Republicii Moldova, a mai spus Maia Sandu, iar acum există o „șansă istorică” pentru Moldova, în contextul viitoarei aderări la Uniunea Europeană.

România continuă să fie cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie curent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant şi deplin al României.

România a reuşit să intre în valul precedent al extinderii Uniunii Europene, devenind membră a UE în anul 2007. Mi-aş fi dorit să fim încă de atunci împreună în familia europeană.

Acum avem o şansă istorică şi a venit rândul Moldovei să parcurgă această cale, iar experienţa României ne va fi foarte utilă în acest parcurs”, a declarat Maia Sandu.

”De doi ani şi jumătate Republica Moldova şi România trăiesc cu războiul la hotar, războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război nedrept trebuie oprit, iar lumea liberă trebuie să facă totul pentru a nu mai admite războaie. Ultimii ani, marcaţi de pandemie, de criza energetică şi de război, ne-au pus la încercare. Dar chiar şi în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte. În pofida tuturor provocărilor trebuie să spun că sunt mândră de progresul pe care Republica Moldova l-a înregistrat în ultimii ani”

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova

„Păşim pe acest drum cu mai multă fermitate şi cu instituţii mai puternice”

Cu ajutorul României și al partenerilor din Occident, Republica Moldova parcurge un drum european fără precedent, „cu mai multă fermitate și cu instituții puternice”, a mai precizat Maia Sandu.

În aceşti ani, Guvernul – cu sprijinul partenerilor internaţionali, inclusiv al României – a construit peste 700 de kilometri de drumuri, a investit trei miliarde de lei în modernizarea spitalelor şi 500 de milioane de lei în renovarea instituţiilor şi a colegiilor.

Am reuşit să construim peste 800 de kilometri de reţele de apeduct şi, pe lângă apă vrem să aducem cultura în localităţile noastre.

Au fost renovate 80 de case de cultură, muzee şi cămine culturale în raioane şi a fost lansat voucher-ul cultural pentru tineri. Dar cel mai important, am reuşit să păstrăm pacea în Republica Moldova şi am ales să rămânem parte a lumii libere.  Astăzi ştim încotro mergem şi ştim ce avem de făcut.

Şi faţă de acum câţiva ani, păşim pe acest drum cu mai multă fermitate şi cu instituţii mai puternice. Dar şi cu prieteni ca România alături”, a mai afirmat Maia Sandu, potrivit news.ro.

”Legăturile dintre Republica Moldova şi România au fost întotdeauna trainice, însă astăzi Chişinăul şi Bucureştiul se bucură de cea mai puternică şi profundă relaţie din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, iar declaraţia semnată astăzi reafirmă susţinerea dumneavoastră fermă în faţa numeroaselor provocări cu care ne confruntăm”

”România joacă un rol esenţial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova”

”România joacă un rol esenţial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova”, a mai declarat Maia Sandu.

Construcţia liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău este în plină desfăşurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălţi vor începe în curând. Aceste linii vor conecta reţeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească şi la piaţa europeană.

Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni Moldova nu mai depinde de un singur furnizor electric de gaze naturale şi poate asigura necesarul de consum cetăţenilor săi de pe malul drept al Nistrului, cumpărând gaze pe piaţa europeană.

Apreciem contribuţia României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut, Ungheni-Ungheni, Costeşti-Stânca, Leova-Bumbăta, Leca-Fălciu şi Bărboieni-Răducăneni care ne vor conecta şi mai mult”, a precizat preşedintele Republicii Moldova.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ce sunt NOMAZII DIGITALI. România, locul 5 în Top 10 destinații pentru această categorie de lucrători

Se vinde „perla” restaurantelor din București. Localul ridicat în secolul al XIX-lea este o adevărată bijuterie arhitectonică

România, împărțită între potop și caniculă. ANM a emis noi avertizări meteo pentru următoarele zile. HARTA zonelor afectate de ploi torențiale

Ce s-a ales de Ana Maria Pantaze, la 5 ani după ce a câștigat „Românii au talent”. A rămas și fără loc de muncă, și fără banii de la Pro TV

Florin a fost ADOPTAT la 6 ani de o familie din Italia, iar acum își caută părinții biologici: „Am fost la un orfelinat și apoi dat în plasament”