Maia Sandu vorbește pentru CNN: „Dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri”
Președintele Maia Sandu a acordat un interviu cunoscutei jurnaliste CNN, Christiane Amanpour, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței a Republicii Moldova. Aceasta a avertizat că dacă Rusia nu va fi înfrântă, aceștia (n.r. – rușii) vor continua să își exercite puterea și asupra altor state: „Ucraina trebuie să obțină mai mult sprijin și toată lumea ar trebui să înțeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri în Ucraina sau Moldova”.
Într-un interviu CNN realizat la Chișinău, președintele Republicii Molodova și-a exprimat speranța că Războiul din Ucraina se va sfârși la un moment dat: „În curând va veni mai mult sprijin, pentru ca Ucraina să-și poată recupera teritoriile și vom vedea sfârșitul acestui război nebun”. Amanpour a vorbit cu președintele Maia Sandu, când Moldova marchează cea de-a 32-a zi a independenței sale.
Sandu a atras atenția cu privire la tensiunile tot mai numeroase ale Federației Ruse, în special asupra teritoriului separatist pro-rus din estul Transnistriei, acolo unde sunt staționate trupe militare ruse, respectiv Armata a 14-a.
În februarie, președintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoștea parțial independența Moldovei, potrivit Reuters.
Sunt trupele ruse care sunt staționate ilegal în regiunea transnistreană. Și, desigur, așa încearcă autoritățile ruse să influențeze lucrurile în Republica Moldova (…) Când oamenii din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există niciun respect pentru această țară”, a spus Maia Sandu lui Amanpour, referindu-se la expulzarea diplomaților ruși.
Moldova așteaptă la „poarta” UE
Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a solicitat aderarea la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia, iar apoi i s-a acordat statutul de candidat în iunie 2022. România și-a exprimat de mai multe ori, inclusiv prin vocea premierului Marcel Ciolacu, susținerea față de parcursul pro-european al țării vecine de peste Prut, inclusiv cu ocazia Zilei Independenței Moldovei.
Maia Sandu a remarcat că „este un proces lung” și a recunoscut că în sistemul de justiție din Moldova încă „mai există judecători corupți și procurori corupți care nu doresc ca reformele noastre să aibă succes”, dar ea a subliniat că „democrația Moldovei va fi păstrată atunci când Moldova va deveni un stat membru cu drepturi depline al UE”.
Întrebată și despre moartea liderului Wagner, Yevgheni Prigojin, președintele Republicii Moldova a remarcat că „acest lucru doar reconfirmă riscurile care vin din Rusia, o țară care nu are dreptate. Din păcate, acest lucru nu se limitează la granițele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acționează față de vecinii săi”, a transmis Maia Sandu.
Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Moldovei
Președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătoririi a 32 de ani de la câștigarea independenței Moldovei față de URSS. Șeful statului a transmis că va continua să sprijine Republica Moldova în drumul ei spre aderarea la UE.
Declarația de Indepență a Republicii Moldova a a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010. Republica Moldova a obținut recunoașterea oficială a statalității, la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Sursa: CNN
CITIȚI ȘI: