Măicuțele de la Mănăstirea Colilia din județul Constanța, ctitorită de Gigi Becali, regretă că au adus curentul electric în lăcașul de cult: „A sosit factura și nu e deloc una mică”
Factura uriașă la curent primită de mănăstirea ctitorită de Gigi Becali. Maica Rafaela, strigăt disperat: „Nu știu ce vom face în continuare”
După ani în șir de chin, acum când în sfârșit măicuțele de la Mănăstirea Colilia din județul Constanța au reușit să tragă curent electric și să își facă viața un pic mai ușoară, au ajuns să nu se mai bucure atât de tare de ceea ce considereau o minune. Pentru că a sosit factura și nu e deloc una mică.
„Iubiți credincioși, întrucât au apărut în spațiul public informații privind facturile ENEL ce ne-au parvenit de curând, iar mulți dintre dumneavoastră m-ați apelat telefonic sau ati trimis mesaje, mă simt datoare să vă spun cam ce ni se întâmplă. După 15 ani de chin, cu generatoare, uneori fără electricitate din lipsă de bani pentru motorina etc, în sfârșit, în luna octombrie 2021, am reușit să aducem curentul electric în mănăstire… Știți bine, sunteți mulți cei care ați devenit CTITORI, prin contribuția și dragostea dvs, iar noi vă vom pomeni veșnic în toate slujbele si rugăciunile noastre!
Numai că, fără să știm, fără să ne gândim, având în inimi bucuria pentru ceea ce urma să ni se întâmple, am adus curentul și cu cei doi kilometri de cablu subteran, care pornește de la șoseaua principală și care ajunge în transformatorul din incinta mânăstirii noastre… Adică, Energia activă, cea pe care efectiv am consumat-o este de 6.000 kw în trei luni, adică în jur de 6.000 lei, însă suntem obligați să plătim în plus, 118000 kw, aproape 40.000 lei, reprezentând Energie reactivă capacitativă, o formă de energie suplimentară, fără impact pozitiv, fiind generată de lungimea mare de cablu, adică energia doar circulă între consumator și furnizorul de energie și nu se consumă efectiv, dar se contorizează și se regăsește în factura noastră, fapt zic eu, total anormal!”, a transmis maica Rafaela, potrivit DCNews.ro.
Maicile de la Mănăstirea Colilia regretă acum că au tras curent electric în lăcașul de cult
„O spun cu durere în inimă, dacă ni se explica de la început ce se va întâmpla, sigur că nu mai luptam atât să tragem curentul în câmpul acesta și căutam alte soluții… Ne vedem nevoiți să reziliem contractul, să oprim cât mai repede curentul, pentru că aceasta energie reactivă se contorizează, chiar dacă noi scoatem toți consumatorii din funcțiune (frigidere, lăzi frigorifice, fier de călcat, mașini de spălat etc)…
Nu știu ce vom face în continuare, am făcut plângeri unde am crezut și am putut, dar nu știu ce șanse sunt să scăpăm de acea sumă exorbitantă de 40000 lei, urmând să primim cat de curând și factura pe luna ianuarie, în jur de 15000 lei, din care 2000 lei este consumul real, iar restul acea energie reactivă capacitativă, de care mulți nu au auzit…
Ni s-a spus că soluția ar fi montarea unor Baterii sau a unei Bobine de compensare, atașate transformatorului și care ar rezolva problema și ar reduce costurile lunare cu energia reactivă cu 98%, dar este o lucrare amplă, ce poate ajunge până la 50000 euro… Greu, foarte greu, ne rugăm Bunului Dumnezeu și Maicii Sale să ne ajute și să ne lumineze în ceea ce vom face mai departe…”, a spus maica Rafaela.
Gigi Becali a ajutat Mănăstirea Colilia, între 2006 și 2009
Când Mănăstirea Colilia era în paragină, maica Rafaela s-a decis să ceară ajutorul lui Gigi Becali și chiar a mers până la București pentru asta, inclusiv la palat și pe stadion. Și l-a obținut…
Astfel, Becali a trimis materiale de construcții și muncitori, care au refăcut acoperișul și a construit chiliile.
„Un autocar plin cu 60 de muncitori şi-a făcut apariţia, spre surprinderea oamenilor din zonă. „Suntem muncitorii trimişi de domnul Becali, mi-au spus. Am vorbit cu părintele paroh din zonă, care la rândul lui a vorbit cu oamenii din sat şi a cazat câte un muncitor în case. Oamenii ne-au ajutat cu mâncare pentru ei”, a spus maica stareţă.
Pe zi ce trece, construcţia prindea formă, iar la data de 21 noiembrie 2006 a fost hramul mare, „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.
„A venit domnul Becali, din elicopter a coborât. În timpul slujbei, a început să dea roată în jurul bisericii. Apoi m-a chemat la el: voi unde dormiţi, maică, m-a întrebat. I-am arătat şi el spus că nu se poate aşa ceva. Mi-a spus să îi dau proiectul de chilii, deja vă dau aprobare, să vă apucaţi de chilii. Chiliile au venit de la el, fără să-i cerem noi. Lucrurile au evoluat foarte frumos”, a povesti maica Rafaela pentru sursa citată.
Însă, în anul 2009 Gigi Becali a spus că doar până în acel moment mai poate să le ofere ajutorul său.
„Maică, eu până aici am putut să vă ajut. Îi mai am şi pe alţii în spate, mi-a zis şi am înţeles perfect”, a spus maica Rafaela care i-a mulţumit pentru tot ajutorul oferit.
Locul unde se află Mănăstirea Colilia, plin de istorie
Satul Colilia, din comuna Cogealac, întemeiat cu secole în urmă de ciobani transhumaţi şi purtând numele unei plante de stepă, mai există astăzi doar în amintire.
Stabiliţi prin anii 1880, germanii au fost pentru localnici un model de prosperitate. Între anii 1901-1934, aceştia au înălţat o biserică romano-catolică cu ziduri de piatră, devenită un simbol al aşezării.
Din 1940, când germanii au părăsit Dobrogea, biserica a trecut în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a fi folosită de locuitorii rămaşi în sat.
În perioada comunistă, la sistematizarea rurală din 1968-1969, localnicii au migrat către oraşe, iar satul Colilia a fost propus pentru desfiinţare. Sub loviturile buldozerelor, acesta a dispărut.
Odată cu satul, și biserica a fost condamnată la pierire, însă piatra sfinţită nu a cedat, utiljale aduse nereuşind să producă fisuri în vechile ziduri. Biserica, cu timpul, a rămas fără acoperiş, geamuri, uşi. Doar zidurile laterale au rezistat.
Astfel, în 2006, pe lângă biserica rămasă în picioare a fost înființată mănăstirea ortodoxă de maici „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, așezământ care ca misiune și o activitate caritabilă și socială, aceea de a adăposti și întreține bătrâni lipsiți de posibilități, fără pensie sau cu pensii foarte mici.