Prima pagină » Actualitate » Majorarea plafonului de IMPOZITARE a pensiilor la 3.000 de lei, „primă urgenţă” a coaliţiei / Legea, în procedură de urgență în Parlament

Majorarea plafonului de IMPOZITARE a pensiilor la 3.000 de lei, „primă urgenţă” a coaliţiei / Legea, în procedură de urgență în Parlament

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că Parlamentul va dezbate în regim de urgență proiectul care majorează de la 1 octombrie la 3.000 lei plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate.

Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei, a declarat Marcel Ciolacu.

El a explicat că astfel casele de pensii vor putea aplica decizia din 1 octombrie.

Adoptăm în proces accelerat acest proiect şi dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie, a arătat premierul.

În prezent, pentru pensiile de până la pragul de 2.000 lei nu se percepe impozit (10%), iar recent au existat discuții pentru majorarea acestui prag la 3.000 lei.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat pentru Gândul că Proiectul a trecut de Biroul Permanent și se află pe ordinea de zi a Comisiei de Buget-Finanțe, care cel mai probabil îl va dezbate astăzi sau mâine dimineață.

Proiectul trebuie să fie inclus și pe ordinea de zi a Comisiei de Muncă, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. PNL va solicita mâine, în mod expres, în cadrul Biroului Permanent, ca proiectul să fie inclus pe ordinea de zi a plenului.

Săptămâna trecută, Gabriel Andronache a cerut PSD să susţină în Parlament proiectul de lege liberal care prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile de la 2000 de lei la 3000 de lei.

Potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte proiectul, propunerea legislativă vizează majorarea plafonului neimpozabil al veniturilor din pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, ca răspuns la inflația din ultimii ani și pentru a compensa creșterea costului vieții pentru pensionarii cu venituri mici.

Această măsură urmărește să sprijine aproximativ 1 milion de pensionari, să stimuleze consumul și să mențină cererea economică. Impactul bugetar al majorării, estimat la 87,49 milioane lei lunar, va fi acoperit prin creșterea veniturilor din TVA și alte taxe.

Măsura se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare și asigură, concomitent, următoarele avantaje asupra societății și mediului economic:

  • contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
  • contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;
  • contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul anunță o amnistie fiscală / Marcel Ciolacu: Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu DATORII la stat

ANUNȚ privind ajutorul de încălzire pentru PENSIONARI. Rămâne valabil ULTIMUL TALON de pensie înainte de recalculare

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele