Mama unui celebru furnizor de echipamente pentru festivaluri din România, vizată de o nouă ANCHETĂ a Poliției / Cum a „câștigat” 800.000 de euro
Raisa Ladin, mama lui Corneliu Ladin, furnizor de echipamente pentru evenimente private și cele mai mari festivaluri din România, a reușit să inducă în eroare mai multe persoane și a intrat, astfel, în posesia a 800.000 de euro. Acum, ea este vizată de o anchetă a Poliției.
Corneliu și Raisa Ladin mai sunt vizați de un dosar penal, în care sunt acuzați de procurori că ar fi scos, ilegal, 16 milioane de dolari din contul unei companii offshore.
Surse judiciare au explicat, pentru GÂNDUL, că Raisa Ladin a făcut mai multe acte false și a preluat administrația societății Geotechniki Investment SRL, care era deținuta de doi cetățeni ciprioți, după care a vândut terenurile pentru suma de 250.000 de euro.
În realitate, terenurile valorează nu mai puțin de 800.000 de euro, fiind amplasate în Sectorul 2 al Capitalei.
Firma preluată de Raisa Ladin are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al textilelor.
Patru percheziții în București
În acest caz, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2 fac, joi, patru percheziții domiciliare.
După ce vor fi făcute perchezițiile, șapte persoane vor fi duse la audieri, conform unui comunicat al Poliției Capitalei. De asemenea, se vor lua măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de persoanele bănuite, în vederea acoperirii prejudiciului produs.
Ancheta a fost deschisă pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, având consecințe deosebit de grave, și a mai multor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că o femeie, în vârstă de 54 de ani, și-ar fi atribuit în mod fraudulos calitatea de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, apoi ar fi întocmit în fals documente, determinând mai multe persoane fizice și juridice să încheie acte oficiale, cu scopul de a înstrăina patrimoniul activ al societății comerciale”, conform comunicatului Poliției.
Astfel, Raisa Ladin ar fi indus în eroare două persoane, cumpărători de bună-credință, cât și un notar public, prin atribuirea în fals a calității de proprietar al două imobile, situate în Sectorul 2, determinând în acest sens societatea notarială să autentifice un contract de vânzare-cumpărare ce are ca obiect înstrăinarea celor două imobile.
Din cercetări, s-a stabilit că prejudiciul creat este de aproximativ 800.000 de euro.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune în formă calificată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Raisa și Cornel Ladin mai au probleme cu legea
Într-un alt dosar, furnizorul de echipamente pentru marile festivaluri din România și mama lui sunt acuzați de procurori că ar fi scos, ilegal, 16 milioane de dolari din contul unei companii offshore.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că femeia ar fi falsificat acte, cu ajutorul cărora a făcut plăţi în numele firmei respective.
Banii ajungeau la fiu, care se ocupa de „spălarea” lor, alături de alți suspecți.
În august 2021, membrii grupării au aflat că poprirea pusă pe contul din România al unei companii de tip offshore din Belize a fost ridicată.
Raisa Ladin este considerată liderul grupării
Raisa Ladin, cea considerat liderul grupării, ar fi falsificat atunci mai multe mandate şi procuri, spun anchetatorii.
Cu ele a reuşit să păcălească o bancă din România că este împuternicită să retragă sume de bani din conturile companiei de tip offshore. Motivând că încheie contracte cu avocați pentru asistenţă juridică sau contracte de consultanţă financiară aceasta a reuşit, în doar o lună, să extragă 16 milioane de dolari din contul firmei. Potrivit anchetatorilor, banii erau apoi „albiţi” de fiul acesteia – Corneliu Ladin – care îi transfera în conturile altor persoane.
După aceea, sumele erau scoase din conturile respective şi folosite pentru cumpărarea de proprietăţi şi autoturisme de lux. Banii ar fi fost folosiți înclusiv pentru diverse împrumuturi fictive acordate unor cetăţeni români, moldoveni, ucraineni şi ruşi.