Mamele MINORE, deși un fenomen îngrijorător, date exemplu de medici pentru iubirea și determinarea față de nou-născuți

Publicat: 13 11. 2023, 09:16
O femeie gravidă a adus pe lume un băiețel chiar în autobuzul cu care se ducea la spital / Foto ilustrativ: Pixabay

În ciuda percepției generale că fetele minore ar aglomera centrele de plasament cu nou-născuți, realitatea dezvăluie un tablou diferit în privința dragostei și atașamentului dintre mamă și copil, spun medici ieșeni.

Conform psihologilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, mamele minore, în vârstă școlară, depășesc în iubire și fericire pe cele mai mature, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, atunci când vine vorba de bucuria aducerii unui copil pe lume.

Chiar dacă aceste tinere mame se confruntă adesea cu instabilitate financiară și încă nu au finalizat studiile, ele nu par a avea tendința de a-și abandona copiii. Dimpotrivă, se implică în lupta pentru creșterea lor, conform observațiilor făcute de psihologii de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Aceste mame minore se confruntă cu o serie de provocări psihologice, fiind mai stresate și anxioase, conștiente de responsabilitățile implicate în creșterea unui copil.

Psihologii atrag atenția asupra implicațiilor psihologice semnificative cu care se confruntă mamele minore. Cu toate că mulți le consideră victime ale unor circumstanțe dificile, aceste tinere mame nu doar că nu-și abandonează copiii, dar devin un exemplu de determinare și devotament.

Psihologul Simona Luncanu, din cadrul Maternității „Cuza Vodă”, subliniază faptul că aceste mame minore reprezintă un exemplu demn de urmat pentru femeile mature, evidențiindu-se prin iubirea și dedicarea lor față de copii.

„O atitudine sănătoasă din punct de vedere psihic ar fi să nu judecăm deciziile sau vârsta cuiva, ci să oferim compasiune și sprijin în măsura în care putem. Fiecare individ are propria poveste și trăiește în funcție de experiențele și traumele sale, astfel încât a critica și a judeca nu este o abordare constructivă, mai ales din partea celor maturi”, subliniază Simona Luncanu, psiholog clinician principal, potrivit BZI.

România, în topul țărilor europene în privința mamelor minore

Problema mamelelor minore din România atrage atenția, devenind o realitate tot mai palpabilă în contextul european. Conform statisticilor, 45% dintre mamele minore din întreaga Europă se află în țara noastră, iar cazuri alarmante evidențiază că fete de doar 12, 16 sau 17 ani se prezintă din ce în ce mai des la maternitățile românești pentru a aduce pe lume un copil.

Medicul specialist în obstetrică și ginecologie, Cătălina Mărgineanu, de la Maternitatea Buftea, relatează întâlniri frecvente cu mame minore, precizând că acestea provin adesea din medii defavorizate și se confruntă cu provocări majore. Mulți dintre acești tineri părinți nu sunt conștienți de sarcină, iar unele încearcă să ascundă realitatea de familiile lor.

„Când vine vorba despre mamele minore, avem paciente care ajung să nască la vârste de doar 12 ani, 16 ani sau 17 ani. Multe dintre acestea nu știu că sunt însărcinate și adesea ascund acest lucru de părinți. Încercăm să gestionăm nașterea într-un mod benefic atât pentru mamă, cât și pentru copil”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu într-un interviu la Medika TV.

Medicul a subliniat că unele mame minore suferă de complicații din cauza necunoașterii stării de sarcină sau din dorința de a o ascunde. Aceasta poate duce la nașteri premature și alte probleme de sănătate pentru mame și copii. Mai mult, un caz tragic adus în discuție de medic a fost cel al unei minore de 15 ani, care, la acea vârstă, avea deja doi copii acasă.

Medicul Andrei Dumitrescu, specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Județean de Urgență Călărași, a subliniat că cea mai mică vârstă a unei paciente gravide pe care a întâlnit-o a fost de doar 12 ani, 6 luni și câteva zile.

Potrivit datelor prezentate de organizația Salvați Copiii la Medika TV, 32% dintre mamele minore au fost, la rândul lor, născute din mame minore, iar 45% dintre nașterile în rândul fetelor sub 15 ani din Uniunea Europeană au loc în România. Mai mult de 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani renunță la școală, subliniind nevoia unei educații sexuale mai bune în școli. Conform Institutului Național de Statistică, în 2022, 687 de fete au devenit mame cu vârsta sub 15 ani în România.