”Mâna dreaptă a lui Putin” acuză Japonia: ”Activează aspirațiile revanșiste pentru Insulele Kurile”

”Mâna dreaptă a lui Putin” acuză Japonia: ”Activează aspirațiile revanșiste pentru Insulele Kurile”
Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 05/07/2022, 12:44
Actualizat: 05/07/2022, 12:47

Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și cel considerat ”eminența cenușie” a Kremlinului sau ”mâna dreaptă a lui Putin”, ia în colimator Japonia, lansând acuzația conform căreia ”aspirațiile revanșiste” în legătură cu Insulele Kurile ar fi fost ”activate”.

Kurile reprezintă un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula Kamceatka și Hokkaido (Japonia). Insulele Kurile se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de aproximativ 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific. Se află sub jurisdicția Federației Ruse și o parte din ele sunt în componența raionului Kurilele de Sud, care regiunii Sahalin.

Japonia, pe de altă parte, susține că insulele Iturup, Kunașir, Șikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, denumit Teritoriile Nordice, pe care le consideră ca aparținând subprefecturii Nemuro a prefecturii Hokkaido.

”Situația frontierei de pe teritoriul Districtului din Orientul Îndepărtat este modelată în condițiile SUA și ale aliaților săi”

Nikolay Patrushev acuză Japonia, dar îndreaptă degetul acuzator și către SUA, spunând că ”situația frontierei” este ”modelată” în condițiile impuse de americani și de aliații acestora.

Dorința de a fi create noi ”blocuri militare” duce la tensionarea situației, mai spune secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, iar Japonia ar fi atrasă într-un astfel de scenariu care nu este pe placul Federației Ruse.

”Situația frontierei de pe teritoriul Districtului din Orientul Îndepărtat este modelată în condițiile SUA și ale aliaților săi, sporind prezența lor militară în regiunile arctice și Asia-Pacific și activând aspirațiile revanșiste ale Japoniei în ceea ce privește Insulele Kurile prin intermediul creării de noi blocuri militare”, a declarat Patrushev la o întâlnire pe problemele securității naționale din Districtul Federal din Orientul Îndepărtat de la Khabarovsk, citat de TASS.

Încă de la mijlocul secolului trecut, Moscova și Tokyo au negociat, cu intermitențe, un dorit acord de pace după cel de-al Doilea Război Mondial. Numai că principalul obstacol în calea încheierii acestui acord este tocmai problema proprietății părții de sud a crestei Kuril.

În 1945, întregul arhipelag a fost încorporat în Uniunea Sovietică. Ministerul rus de Externe a subliniat în mod repetat că suveranitatea Rusiei asupra lor, care are forma juridică internațională adecvată, este incontestabilă.

”Războiul de sancțiuni împotriva Rusiei a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume”

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a acuzat țările occidentale că au destabilizat economia mondială prin pachetele de sancțiuni împotriva Rusiei.

Patrushev și-a făcut publică și certitudinea personală conform căreia Rusia rămâne o țară care se străduiește ”să asigure stabilitatea în interesul întregii lumi”.

”Stabilitatea strategică a fost perturbată în Europa și Orientul Mijlociu și arhitectura securității din Regiunea Asia-Pacific a fost pusă în pericol. Războiul de sancțiuni împotriva Rusiei a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume. Multe țări sunt confruntat cu riscul de foamete. În aceste condiții, țările care se străduiesc cu adevărat să asigure stabilitatea în interesul întregii lumi, inclusiv Rusia, sugerează dezvoltarea unei agende unificatoare pașnice, sigure, deschise și bazate pe cooperare, care să vizeze în cele din urmă dezvoltarea socio-economică a statelor. Totuși, acest lucru va fi dificil de realizat fără acțiune coordonată și concertată a întregii comunități mondiale”, a mai declarat Nicolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×