Managerii de restaurante din Capitală, speriați de certificatul verde: „Ne ducem spre zero. Situația este disperată” | VIDEO
Bucureștiul se află de câteva zile în scenariul roșu, cu o rată de infectare de peste 3 la mie (3,6), iar certificatul verde va deveni obligatoriu pentru cei care vor să meargă, de pildă, la restaurant. Managerii de localuri din Centrul Vechi al Capitalei nu văd deloc cu ochi buni această măsură și spun că din cauza certificatului vor rămâne fără clienți.
Prefectul Capitalei ar urma să convoace vineri ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, prin care se va stabili exact de când va deveni obligatoriu certificatul verde în București.
Capitala se află deja în scenariul roșu, cu o rată de infectare de peste 3 la mie, iar potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată săptămâna trecută, în județele/localitățile cu o incidență între 3 și 6 la mie, accesul la mai multe activități este permis doar în baza certificatului verde, care atestă că o persoană a fost vaccinată, are un test COVID negativ sau a trecut prin boală în ultimele 6 luni.
Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole sau piscine.
„Ne închidem obligați”
Cei mai mulți dintre managerii restaurantelor din Centrul vechi al Capitalei sunt speriați de introducerea certificatului obligatoriu pentru clienți, iar unii dintre ei îl consideră inutil.
„Mi se pare efectiv degeaba, când suntem testați sau vaccinați și suntem pozitivi, cine verifică acest lucru? Deci, mi se pare inutil și mi se pare că ușor-ușor nu ne închidem, dar ne închidem obligați”, ne-a spus Alin, managerul unui bar de pe Lipscani.
Un alt manager, al unui restaurant cu specific italienesc, susține că situația din Horeca este disperată.
„Situaia este disperată, am lucrat cât de cât bine în vară, dar dacă acum se închide încă o dată, nu știu ce vom face. Rămânem doar cu livrările. Și așa, s-a răcorit, și a fost gol aici. Nu suntem pregătiți ( pentru verificatul clienților în ceea ce privește certificatul Covid – n.r.). Cu ce să-i verificăm?”, susține Francesco.
Un alt patron al unei cafenele din Centrul vechi susține că nu știe nici în prezent cum se face verificarea cliențior în ceea ce privește certificatul Covid.
„Ca business, va fi dezastruos, când începi să triezi lumea”
„Este o situație foarte complicată. Multă lume nu crede în certificat. Cât timp unii cred, alții nu, unii au certificat, alții nu au, vor fi două tabere, ca într-un război (…) Nu avem cum să verificăm, decât dacă avem exemple certe. Câteodată intri în intimitatea omului. Ca business, va fi dezastruos, când începi să triezi lumea. După prima scădere de 70% va fi spre zero numărul de clienți”, ne-a spus patronul cafenelei, de origine iordaniană.
Pe de altă parte, sunt bucureșteni care spun că acest certificat ține de „liberul arbitru”.
„Problema trebuie să o vezi din mai multe puncte de vedere, dar este și problema liberului arbitru și a libertății individuale, adică, până la urmă, omul trebuie să facă ce-și dorește, dar trebuie să țină cont și de ceilalți”, spune un bucureștean care a trecut, joi, prin Centrul Vechi.
„Și în afară s-a aplicat această idee și mi se pare mult mai sigură”
Unii bucureșteni care s-au vaccinat consideră foarte util certificatul Covid.
„L-am scos, da, și mi se pare foarte bine, mi se pare că noi cei care ne-am vaccinat trebuie să avem niște beneficii”, spune o bucureșteancă.
O altă tânără prezentă în Centrul vechi este de părere că certificatul Covid le va da un imbold celor nevaccinați.
„Și în afară s-a aplicat această idee și mi se pare mult mai sigură pentru întrega lume. În continuare oamenii vor ieși pentru a socializa, dar o să fie un imbold pentru oameni să se vaccineze”, spune Medeea.