Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a spus joi, referitor la faptul că patru medici au fost reținuți pentru luare de mită, că „se delimitează de un astfel de comportament”, adăugând că sunt două dosare penale deschise în acest caz, unul bazat pe o plângere a unității sanitare și unul după ce un pacient a reclamat la Poliție că i s-a cerut mită.
Patru medici, chirurgi cunoscuți, dar și rezidenți, au fost reținuți după perchezițiile desfășurate miercuri de procurori la Institutul „Marius Nasta” din București.
Managerul sptialului a susținut, joi, o declarație de presă în care a criticat practicile medicilor și spune că sunt două dosare penale deschise în acest caz: unul, ca urmare a unei plângeri formulate de institut, iar unul, după ce un pacient a mers la Poliție și a spus că i s-a cerut mită.
„Echipa din Institutul «Marius Nasta» se delimitează de un astfel de comportament. (…) Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, în «Marius Nasta» sunt 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală. Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi, medicii, şi nu putem face asta decât eliminând din jurul nostru persoane care nu au un comportament adecvat”, a declarat Beatrice Mahler, într-o declarație făcută în fața presei, joi dimineața.
Ea a adăugat că, din ceea ce știe, procurorii au deschis două dosare penale: unul care pleacă de la o sesizare făcută în anul 2021 şi cel de-al doilea de la începutul acestui an.
„Din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale: unul din dosare pleacă de la o sesizare care a fost făcută de Institutul «Marius Nasta» în anul 2021, în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat evenimentele şi cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane, dar (…) aş prefera să vă dea organele abilitate amănunte.
A doua cercetare, al doilea dosar, pleacă de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care unul dintre medicii Institutului «Marius Nasta» mi-a adus în atenţie sesizarea pe care unul dintre pacienţi a făcut-o şi, după discuţia cu pacientul, am trimis către secţia de Poliţie sesizarea pacientului, faptul că i se solicitaseră bani”, a explicat Beatrice Mahler.
„Vă pot spune că este un moment trist pentru Clinica de Chirurgie Toracică. Nu mă așteptam să se întâmple așa ceva în această clinică. Eu sunt șef de secție din iulie anul acesta. O bună parte de vreme a fost condus această clinică de către profesorul Corloș. Am preluat acest colectiv care este un colectiv, din punct de vedere profesional, foarte bun. Aș spune că chiar este cel mai bun colectiv de chirurgie toracică din țară. Surpriza a fost imensă când am aflat că sunt colegi care au o atitudine și un comportament lipsit de moralitate și totodată de etică profesională. Cei doi doctori inculpați au și calitatea de cadre universitare, dar nu sunt profesori universitari”, a spus, al rândul lui, Cornel Savu, șeful secției de Chirurgie Toracică de la Institutul „Marius Nasta”
„Ei sunt șefi de lucrări, respectiv în titulatura cunoscută «lector universitar», adică următoarea treaptă după asistent universitar. Ce vă pot spune eu este că în momentul de față, pe linie universitară, activitatea poate fi continuată, nu va fi afectată, iar pe linie medicală, așa cum am precizat și doamna manager, avem suficiente cadre medicale care vor prelua cazurile celor doi și vor fi operate și vor fi externate în condiții foarte bune. Deci, activitatea actualmente în clinică nu este perturbată nici pe linia universitară, nici pe linie medicală. Actualmente sunt doi pacienți care sunt operați de către colegii mei. Mâine avem un nou program operator, vom reanaliza cazurile lăsate de către colegii noștri și le vom redistribui. Da, este trist că cele două cadre universitare care aveau în subordine medici rezidenți, ar fi trebuit să fie un model pentru ei și ar fi trebuit să-i învețe lucruri bune”, a subliniat Savu.
Patru medici, chirurgi cunoscuți, dar și rezidenți, au fost reținuți după perchezițiile desfășurate miercuri de procurori la Institutul „Marius Nasta” din București.
Alte patru cadre medicale implicate în acest dosar au fost plasate sub control judiciar. Audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au durat până după miezul nopții. Unul dintre medici a fost audiat timp de șapte ore
Dintre medicii reținuți, doi sunt chirurgi cunoscuți, aceștia fiind și cadre didactice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București, iar doi sunt medici rezidenți.
Anchetatorii au descins, miercuri dimineață, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Oamenii legii au suspeciuni că mai mulți medici ar fi luat mită de la pacienți.
Managerul Institutului „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, a confirmat prezenta oamenilor legii în interiorul instituției de sănătate publică, precizând că este „o cercetare în curs”.
„În cele două cauze s-a reținut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», Bucureşti au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale).
În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, informează Parchetul Tribunalului București.