Dragoș Pătraru a analizat, la „Starea Sănătății”, mai multe tipuri de cabanoși care se găsesc în comerț. Însă, ce ingrediente conțin aceștia? Cât de procesați sunt? A fost păstrată rețeta originală a cabanoșilor, veche de două secole? Iată mai jos, în articol, detaliile care apar pe etichetele produselor.
Dragoș Pătraru a adus la rubrica „Starea Sănătății”, într-o ediție din iunie 2024, cinci tipuri de cabanoși pe care îi găsim în comerț. Înainte de a arăta ce ingrediente conțin aceste produse, Dragoș Pătraru a oferit informații referitoare la consumul de cabanoși și originea acestora.
„Noi, românii, suntem foarte tari pe cârnați. În 2022, industria aceasta a adus 900 de milioane de euro, ceea ce ne-a plasat pe locul al treilea în topul producătorilor europeni, după Polonia și Austria. (…) Dar, care este treaba cu cabanosul? Inițial, acest produs a apărut ca o delicatesă pentru ocazii speciale, iar astăzi, din cauza exporturilor, este regăsit din magazinele din toată lumea. Are o tradiție îndelungată, iar pentru a proteja caracterul original al acestui tip de cârnat, produsul a fost înscris în Registrul UE”, a spus Dragoș Pătraru la „Starea Sănătății”.
Apoi, Dragoș Pătraru a explicat de unde provine denumirea de „cabanos”. Acest preparat a devenit foarte popular în perioada interbelică. Produsul a apărut în comerț, sub mai multe variante, odată cu dezvoltarea economică.
„Numele acesta, «cabanos», provine de la cuvântul «kaban». Acest termen a fost folosit acum câteva sute de ani. Unele surse menționează peste 200 de ani. În Polonia a fost folosit termenul acesta pentru a desemna un anumit tip de porc. Un porc mascul hrănit cu cartof și alte plante. Datorită acestui tip de furaj, carnea de kaban era de calitate foarte bună. De aici și prețul ceva mai mare care a transmis că e ceva deosebit”, a mai precizat Dragoș Pătraru.
Cabanoșii prezentați la rubrică au fost luați din două supermarketuri. Iată ce ingrediente sunt notate pe etichetele acestora.
Produs nr. 1. Cârnați cabanos, 270 de grame, produs fiert și dublu afumat. Ingrediente: carne de porc din UE, apă, slănină, proteină vegetală din soia, condimente, sare, stabilizatori, zaharuri, extracte de condimente, proteină vegetală hidrolizată, extrac de drojdie, aromă naturală, antioxidant, proteină animală din porc, colorant, conservant. Membrană artificială comestibilă.
Produs nr. 2. Cabanos, 330 de grame, produs fiert și dublu afumat. Ingrediente: carne de porc, slănină, apă, șorici, carne de vită, sare, proteină vegetală din soia, proteină animală de porc, condimente, stabilizator, zaharuri, conservanți, potențiator de aromă, antioxidan, acidifianți, colorant, aromă, aromă de fum.
Produs nr. 3. Cârnați cabanos, 300 de grame, produs fiert și dublu afumat, ambalat în vid. Ingrediente: carne de porc 80%, apă, carne de vită, fibră vegetală, proteină animală din porc, sare, stabilizatori, condimente, zaharuri, arome, antioxidant, colorant, conservant. Membrană artificială comestibilă. Poate conține urme de: lactoză, muștar.
Produs nr. 4. Cabanos extra 450 de grame. Produs fiert și dublu afumat, ambalat în atmosferă protectoare. Ingrediente: carne de porc, carne de vită, slănină, proteină vegetală din soia, apă, sare, condimente și extracte de condimente, arome, zaharuri, stabilizatori, antioxidanți, potențiator de aromă, conservant, colorant. Poate conține urme de gluten, lactoză și muștar.
Produs nr. 5. Cârnați cabanos, 470 de grame. Ingrediente: carne de porc din UE, apă, sare, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, stabilizatori, proteină animală, zaharuri, agent de îngroșare, potențiator de aromă, condimente, extracte de condimente și arome, antioxidant, corector de aciditate, aromă de fum, conservant, colorant. Poate conține urme de muștar pulbre, gluten, lactoză, țelină.
„Cei de la InfoCons au luat acest tip de cârnat, l-au verificat, și, concluzia lor, după ce au analizat, în 2017, 9 produse, a fost că fiecare conținea între 4 și 8 E-uri. În 2018, au reluat analiza acestui produs și au observat că multe dintre firme folosesc nitrit de sodiu, unul dintre cei mai controversați aditivi alimentari. În încheiere, aș vrea să vă sfătuiesc să renunțați la a consuma mezeluri de orice fel”, a precizat Dragoș Pătraru.
Ce conține, de fapt, salata de icre din supermarket. Dragoș Pătraru a „tradus” etichetele
Sursă foto: Starea Sănătății