Manifest împotriva masacrului din Bucea: Un protestatar s-a întins pe jos, cu mâinile legate la spate, pe mai multe străzi din Moscova
Un protestatar s-a întins pe jos, cu mâinile legate la spate, pe mai multe străzi din Moscova, pentru a reconstitui masacrul din Bucea. El a fost fotografiat în aceeași poziție în care corpurile civililor au fost găsite întinse pe marginea drumului din orașul ucrainean.
Fotografiile au fost făcute în patru locații distincte din Moscova. În toate pozele, protestatarul anti-război, care pare să fie o femeie, are mâinile legate la spate și are fața întoarsă spre pământ.
Imaginile sunt reconstituirea masacrului din Bucea. Sute de civili au fost uciși, la periferia Kievului.
Moscova a fost acuzată de genocid și crime de război, după apariția imaginilor îngrozitoare din Bucea, unde sute de civili au fost executați sumar de trupele ruse.
Oficialii ucraineni au descoperit cel puțin 410 cadavre, unele dintre ele cu semne de tortură. Tot mai mulți lideri mondiali cer sancțiuni mai dure pentru Putin.
Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul
Bucea este doar „vârful aisbergului”
Dar oficialii din Ucraina au avertizat că dovezile atrocităților comise de ruși vor continua să apară, în zilele următoare.
Situații similare au fost înregistrate în Sumî și Chernihiv, a avertizat procurorul-general al Ucrainei, Iryna Venediktova.
Aceasta a vorbit despre situația din Borodyanka, situată mai departe de Kiev, unde rușii ar fi comis atrocități.
Între timp, ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kaleba a declarat că dovezile genocidului reprezintă doar „vârful asibergului”, pe măsură ce trupele ucrainene eliberează localitățile devastate de ruși.
„Noua Srebrenica”
Bucea a fost descrisă drept „noua Srebrenica”, o referire la masacrul celor 8.000 de musulmani din timpul Războiului Bosniac.
Rușii s-au retras din Kiev și Chernihiv, vineri, pierzând 30 de orașe. Victoria lui Putin este tot mai departe de materializare.
În urma lor, armata rusă a lăsat suferință și moarte, case dărâmate, cadavre pe străzi. Bucea, orașul cu 28.000 de locuitori înainte de război, a devenit o dovadă dureroasă a masacrului rus în Ucraina.
Anatoly Fedoruk, edilul din Bucea, a spus: „Toți acești oameni au fost împușcați, uciși, executați în ceafă. Familii întregi…copii, femei, bunici, bărbați, care au fost uciși când încercau să fugă”.
În apropiere de Irpin, un alt oraș eliberat de sub ruși, cadavrele au fost îngropate în parcuri.
Copiii, „scuturi umane” pentru soldații ruși
Experții militari au declarat că masacrele sunt similare celor comise de ruși în timpul celui de-al doilea război cecen din 1999-2000.
Rusia a mai fost acuzată și că a folosit copii drept „scuturi umane” în localitatea Novyi Bykiv, situată lângă Chernihiv.
Moscova susține că, în timpul ocupației orașului Bucea, civilii nu au avut de suferit și clădirile nu au fost devastate de armata rusă, deși dovezile arată contrariul.