MApN anunță REPLANIFICAREA ceremoniei de la Monumentul Crucea Caraiman
Ministerul Apărării Naționale (MApN) transmite că a replanificat ceremonia militară și religioasă de omagiere a eroilor neamului românesc, care era planificată pentru sâmbătă, 16 septembrie, la Monumentul Crucea Caraiman.
Motivul replanificării ceremonialului îl constituie condițiile meteo nefavorabile, iar ceremonialul a fost reprogramat pentru duminică, 17 septembrie 2023, începând cu ora 11:30.
”Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ceremonia militară și religioasă de omagiere a eroilor neamului românesc, care era planificată a se desfășura sâmbătă, 16 septembrie, la Monumentul Crucea Caraiman, a fost reprogramată pentru duminică, 17 septembrie, începând cu ora 11.30.
Evenimentul este organizat pentru a aduce un pios omagiu eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru unitatea tuturor românilor, precum și cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului și a 10 ani de la înscrierea acestuia în Cartea Recordurilor”, a transmis Biroul de Presă al MApN.
Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman, restaurată de MApN
Timpul este nemilos, iar monumentul istoric Crucea Eroilor nu avea cum să nu fie afectat de scurgerea inexorabilă a deceniilor. Astfel, a fost demarat un amplu proiect de restaurare, reabilitare și modernizare a Crucii Eroilor, iar acum poate fi admirat din nou de turiști și de iubitorii de istorie. (alte detalii și fotografii AICI)
- Lucrările de restaurare a Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial s-au desfășurat în perioada 2016 – 2022 și au fost coordonate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin Secretariatul General și Direcția Domenii și Infrastructuri.
- Valoarea totală a acestor lucrări de restaurare a monumentului istoric a fost de 19 milioane de lei, din care suma de peste 16 milioane lei a fost obținută din fonduri europene nerambursabile – prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”), iar MApN a contribuit cu aproximativ 3 milioane de lei.
”Prin acțiunile realizate până acum și cele care vor urma dorim să punem în valoare «Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial» și să redăm forța de expresie a acesteia, în ciuda atitudinii de ignorare la care a fost supusă de-a lungul timpului”, au transmis reprezentanții MApN.
Citește și:
EXCLUSIV | Șeful DNA explică de ce au fost deschise 2 dosare penale după exploziile de la Crevedia