MApN avertizează că rușii răspândesc informații FALSE despre avioanele F-16 din România

Publicat: 12 06. 2024, 22:41
Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) atrage atenţia asupra unei noi ştiri false lansate de Rusia, prin intermediul canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar. 

Conform acestuia, analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”, transmite Inforadar.

Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” şi că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

MApN anunţă că de fapt, aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16, inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni.

„Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023.
În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. Menționăm, de asemenea, că, în marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023, România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare.”, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

Astfel, aeronavele F-16 care au fost transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt folosite doar pentru instruire și pregătire a piloților. Încă o dată, aceste aeronave sunt folosite exclusiv de români, nu pentru a efectua misiuni de luptă.

Nu este prima dată când canalele rusești de comunicare difuză informații false despre aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române. În ianuarie 2024, platforma InfoRadar a MApN a combatut o informație falsă similară cu cea care a fost difuzată recent.

Cu respectarea strictă a dreptului internațional, România, membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin consolidarea posturii sale de apărare și descurajare în conformitate cu nivelul potențialelor amenințări la securitatea regionale de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.