Oficialii Ministerului Apărării Naționale au anunțat, miercuri, că au fost descoperite, înainte de prânz, elemente ale unei posibile drone împrăștiate în zona Tulcea, în apropierea graniței.
UPDATE: MApN a transmis primele concluzii ale verificărilor fragmentelor de dronă descoperite la Nufăru, județul Tulcea.
Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată miercuri, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.
Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident.
Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional.
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al MApN: Dronele folosite de Rusia atacă la înălţimi mici, radarele obţin imaginea foarte greu. Ele pot fi confundate cu păsări. Citiți mai mult AICI
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, au transmis reprezentanții MapN.
„Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor”, arată oficialii Armatei, care au precizat că vor reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.
Anterior, Ministerul Apărării Naționale a transmis mai multe precizări, după noile atacuri ale Rusiei la Dunăre, și arată că Armata Română este în alertă și continuă verificările „în zonele în care pot să apară riscuri”. În acest context, Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.
Miercuri se împlinesc 567 de zile de la debutul războiului din apropierea frontierei României.
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre adăposturile antiaeriene construite în localitatea Plauru ca fiind parte dintr-o intervenție rapidă pentru „că oamenii s-au simțit în nesiguranță”.
Șeful Guvernului a ținut să liniștească cetățenii cu privire la atacurile de la granița României. „ Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni. Au sărit niște rămășite dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetățenilor”, a spus premierul.
Sursa foto: MApN – caracter ilustrativ