Prima pagină » Actualitate » MApN infirmă zvonurile că NATO ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României

MApN infirmă zvonurile că NATO ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României

MApN infirmă zvonurile că NATO ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României
MApN infirmă zvonurile că NATO ar putea ataca Rusia de pe teritoriul României / Sursa FOTO: facebook.com/mapn.ro

Reacție oficială din partea Ministerului Apărării Naționale cu privire la informațiile publicate în presa centrală referitoare la posibilitatea ca NATO sau SUA să atace Rusia de pe teritoriul României.

La baza acestei speculații a stat o modificare legislativă efectuată pe final de an 2022.

MApN: „ Afirmațiile nu au legătură cu realitatea”

Astfel, MApN transmite că speculațiile referitoare la un scenariu în care statele membre NATO sau SUA ori alți aliați ar putea lansa atacuri asupra Federației Ruse de pe teritoriul României „nu au legătură cu realitatea”.

Afirmațiile apărute în unele materiale de presă prin care se induce ideea că modificările aduse acestor instrucțiuni au fost aduse pentru a permite atacarea altor state de pe teritoriul României sunt speculații care nu au legătură cu realitatea și au, cel mai probabil, intenția de a induce, fără o bază reală, stări de panică sau îngrijorare în rândul opiniei publice”, punctează MApN.

În spațiul public s-a speculat intens pe marginea unei modificări în legislație, care ar urma să le permită aliaților militari să deplaseze arme nucleare pe teritoriul nostru. La 17 noiembrie, zi cu ședință de guvern, MApN a modificat un Ordin ministerial din 2014, M.4, legat de instrucțiunile privind operațiunile de mișcare și transport ale forțelor armate.

(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”, se preciza la alin.1 din Articolul 232.

În noua formă, după modificarea din 17 noiembrie (Ordinul M.192), alin.1 sună cu totul diferit:

(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, Uniunii Europene și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Date fiind modificările apărute, presa a speculat că la baza schimbării ar sta acceptul României ca materiale radioactive din domeniul militar (arme nucleare) să fie aduse pe teritoriul său. De aici și până la bombardarea Rusiei de pe teritoriu românesc n-a mai fost decât …o speculație.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și