MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, în linie dreaptă

MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, în linie dreaptă
Publicat: 13/09/2024, 23:31

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite, după anunţul privind aprobarea provizorie de către SUA a vânzării de avioane F-35 către România, că astfel programul de înzestrare cu aeronavele de generaţia a V-a „intră în linie dreaptă”. Achiziţia de către partea română se va realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari, precizează MApN.

”Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35» – faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN vineri seară.

Prima fază a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, a schimbat profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune şi al interoperabilităţii cu armatele aliate.

”Sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, şi, de acum şi aeronavele de generaţia a V-a, F-35, asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, a declarat Tîlvăr.

El a subliniat importanţa parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.

”În ecuaţia securităţii naţionale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre şi descurajarea agresiunilor”, a arătat Angel Tîlvăr.

Potrivit MApN, avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor, fiind prima platformă aeriană de generaţia a V-a aflată în producţie şi disponibilă pentru achiziţie, care se preconizează a deveni avionul de generaţia a V-a standard la nivelul NATO.

În anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia.

Îndeplinirea misiunilor Forţelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a şi viitoare. Avioanele de luptă multirol de generaţia a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defense System) şi vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.

Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne şi poate depăşi valoarea efectivă a achiziţiei, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

În cazul programului de achiziţie a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Tensiuni în Canalul Mânecii. Navele de război ale Marinei Regale au urmărit nave militare și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse....
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu avioane F-35 intră în linie dreaptă
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Primul vaccin aprobat de OMS împotriva variolei maimuței