Marcel Boloș anunță restricții la plățile CASH pentru românii datornici care au popriri pe conturi. Care e limita de cumpărături?

Publicat: 02 08. 2024, 08:53
Actualizat: 02 08. 2024, 10:24
FOTO - Caracter ilustrativ

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, într-o intervenție pentru Antena 3 CNN, că persoanele cu datorii la buget și conturi poprite ar putea fi supuse unor restricții în privința tranzacțiilor cu numerar, până la achitarea debitelor.

„Din 51 de miliarde de creanțe bugetare neîncasate, România a colectat doar 7 miliarde de lei. Acest lucru se datorează, în parte, plăților în numerar. Restricțiile ar putea fi aplicate doar pentru cei cu popriri pe conturi, pentru a introduce o disciplină mai riguroasă în plata contribuțiilor către buget,” a afirmat Boloș.

Ministrul a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacțiile pe care le efectuează.

„Poți să faci plăți în numerar, dar numai până la limita de 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 de lei pentru contribuabilii mijlocii și 1.000 de lei pentru contribuabilii mici.

Aceste limite sunt valabile doar pe durata existenței popririi. Odată achitate impozitele și taxele, aceste restricții sunt ridicate și plățile în numerar pot continua fără probleme,” a adăugat Marcel Boloș, potrivit Antena 3.

Planul realizat de actualul Ministru de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, pentru colectarea taxelor și impozitelor prin ANAF rămâne sub nivelul veniturilor programate pentru acest an.

Stocul de arierate de recuperat ale instituției fiscale este de peste 34 miliarde de lei. O colectare de doar 20% din această sumă ar fi suficientă pentru a nu veni cu un nou plan de consolidare fiscală, cadru cerut de Uniunea Europeană pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3%.

Ministrul de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, a anunțat faptul ca ANAF a depășit planul de încasări pentru primele luni ale acestui an.

Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde de lei, în creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023.

În ceea ce priveşte încasarea TVA, Boloş a anunţat un plus de 6,58 miliarde de lei (creştere cu 15,6%).

Însă procentul despre care vorbește ministrul este suma infimă de doar 0,6 puncte procentuale la 6 luni față de previziuni, și nu compensează un grad de colectare care rămâne încă extrem de scăzut. Mai mult, digitalizarea mult vehiculată de ministrul liberal nu și-a atins obiectivul.