Prima pagină » Actualitate » Marcel Boloș, despre TAXE noi din 2025: ,,Avem o datorie morală față de mediul de afaceri să ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice”

Marcel Boloș, despre TAXE noi din 2025: ,,Avem o datorie morală față de mediul de afaceri să ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice”

Întrebat dacă vom avea taxe noi de anul viitor în contextul majorărilor veniturilor de anul acesta, Marcel Boloș a precizat că: ,,Avem o datorie morală pentru față de mediul de afaceri să ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice și sistemul de cheltuieli al companiilor de stat și companiilor locale, pentru că ele sunt cele care gestionează și administrează patrimoniul statului și resursele naturale ale statului.”

Aici am spus și mai repet același lucru, ca ministru al finanțelor, îmi doresc ca să avem o componentă fiscală pentru anul viitor din ansamblu de măsuri care stau la baza ajustării fiscal bugetare care tinde spre zero, adică aș fi foarte mulțumit dacă am avea acest impact bugetar care vine din fiscalitate egal cu zero. Acesta, ar fi un lucru extraordinar pentru România și pentru mediul de afaceri.

,,Am mai spus că ajustarea fiscal-bugetară este un ansamblu de măsuri. Ce înseamnă un ansamblu de măsuri? Măsuri care privesc digitalizarea. Nu întâmplător am avut proiectele de digitalizare, cu toate greutățile lor pe care le-am implementat și care de la care așteptăm un rezultat. Am avut modulele antifraudă, dacă vă aduceți aminte, primul care și funcționează și este în fază de pilotare. Modulul carusel pentru combaterea evaziunii fiscale și reducerea gap-ului de TVA. Sunt pachet de module antifraudă pe care le-am gestionat și pe care le implementăm.”

Avem mai apoi îmbunătățirea colectării creanțelor care se încasează la bugetul de stat. Avem, de asemenea o datorie morală pentru față de mediul de afaceri să ne restructurăm sistemul de cheltuieli publice și sistemul de cheltuieli al companiilor de stat și companiilor locale, pentru că ele sunt cele care gestionează și administrează patrimoniul statului și resursele naturale ale statului. Și atunci efortul acesta trebuie să îl facem cu toții pentru ca procesul de ajustare fiscal-bugetară să nu stea doar pe umerii mediului de afaceri și din acest punct de vedere, să vedem roadele acestor măsuri și acelor pe care va mai trebui să le luăm pentru ca această ajustare fiscal-bugetară să fie dusă la bun sfârșit, a mai spus ministrul.

Marcel Boloș a mai precizat că: ,,Nu este un moft al ministrului finanțelor, nu este un moft pentru nimeni. Este un obiectiv pe care România îl are pentru ca această ajustare să fie una lină și să fie una în care se implementează proiectele de investiții pe care le avem ca și o datorie față de români și pe care le avem ca și o datorie pentru dezvoltarea mediului de afaceri.”

 

CITEȘTE ȘI:

Primăriile au PRIMIT bani la rectificare pentru plata restantă a facturilor la utilități. Marcel Boloș: Un plafon de 1,27 miliarde de lei

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și