Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost întrebat luni despre efectele noii legi a pensiilor, care prevede creșteri semnificative ale cheltuielilor în următorii ani, în contextul în care generația „decrețeilor” va ieși la pensie. În răspunsul său, ministrul Boloș a explicat că simulările bugetare arată un impact financiar semnificativ, mai ales în perioada de tranziție între 2024 și 2025, când cheltuielile totale cu pensiile vor ajunge la 33 de miliarde de lei.
Avem un impact bugetar, așa cum arată simulările de tip treaptă. Ce înseamnă tip treaptă? La sfârșitul anului 2024 și trecerea în anul 2025, știm cu toții că impactul bugetar total va fi de 33 de miliarde de lei. Din simulările pe care le avem, reiese că această cheltuială cu pensiile se stabilizează ca procent din PIB, a precizat oficialul.
Ministrul Finanțelor a adăugat că noua lege include o actualizare periodică a vârstei de pensionare, corelată cu evoluția speranței medii de viață, măsură care va contribui la menținerea sustenabilității sistemului de pensii.
Aceasta este regula cheie care asigură sustenabilitatea sistemului și a cheltuielilor publice cu pensiile. Cu alte cuvinte, dacă nu am avea această regulă în lege, am putea ajunge în situația în care aceste cheltuieli să devină nesustenabile, a adăugat ministrul Boloș.