Prima pagină » Actualitate » Marcel Boloş: „Plăţile în NUMERAR sunt sursa banilor negri”. Ce pune la cale ministrul Finanțelor

Marcel Boloş: „Plăţile în NUMERAR sunt sursa banilor negri”. Ce pune la cale ministrul Finanțelor

Marcel Boloş: „Plăţile în NUMERAR sunt sursa banilor negri”. Ce pune la cale ministrul Finanțelor

Marcel Boloș afirmă că Executivul își propune să reducă gradual plăţile în numerar, pe care le consideră a fi sursa plăţilor la negru.

Marcel Boloş a vorbit într-o intervenție la Antena 3 despre acest impact.

Boloș așteaptă venituri suplimentare la bugetul de stat

Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a spus ministrul.

Totodată, Boloș a remarcat că e nevoie ca lumea să se obișnuiască treptat cu reducerea plăților în numerar.

Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a declarat Boloş.

În context, ministrul Finanțelor susține că pentru început va fi introdusă o măsură similară între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul plăților în numerar va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare” – Marcel Boloș

În ceea ce privește operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, ministrul Boloș dă de înțeles că plafonul plăților cash va fi redus gradual, de la 1 ianuarie 2024, la suma de 5.000 de lei. Iar de la 1 ianuarie 2025, se vor putea face operațiuni doar în limita a 2.500 de lei.

Este şi un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăţi în numerar şi disciplinarea acestor categorii de tranzacţii care au loc într-o perioadă în care măsurile de combatere a evaziunii fiscale sunt mai mult decât esenţiale.

Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a spus Marcel Boloş.

„Noi nu trebuie să privim doar sub aspectul celor care fac gălăgie şi nu sunt de acord cu măsurile. E adevărat că este un disconfort, dar disciplina aceasta de care avem nevoie într-o perioadă atât de complicată pentru ţara noastră este mai mult decât necesară şi mai ales reducerea plafonului pentru operaţiunile în numerar.

Numerarul în casă sau celebrele creditări de firmă în numerar sunt recunoscute pentru anvergura pe care au căpătat-o pentru ceea ce înseamnă evaziunea fiscală şi, din acest punct de vedere, încercăm sub toate mijloacele. Aţi văzut că am crescut inclusiv nivelul amenzilor” – Marcel Boloș

Măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale

În pachetul de măsuri fiscale pus în transparență, Guvernul a propus, printre altele, reducerea limitei maxime a plăților pe care persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate le pot face la comercianți obișnuiți sau magazinele cash and carry.

Este o măsură care vizează reducerea evaziunii fiscale și vine în completarea actelor normative care vizează creșterea gradului de „terminalizare” a României, adică introducerea aparatelor POS la cât mai mulți operatori economici, implicit a volumului plăților cu cardul.

Practic, guvernanții modifică prevederile Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015.

Gândul a scris AICI mai multe pe marginea acestui subiect.
Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și