Marcel Ciolacu, absent-motivat de la recepția prezidențială? Ce spune Alexandru Rafila despre motivul deciziei șefului PSD. „Este extrem de atent și responsabil în ceea ce privește participarea la astfel de evenimente”
Recepția găzduită de Klaus Iohannis la Palatului Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale, nu a fost lipsită de semne de întrebare cu privire la absența unor lideri politici de pe lista invitaților sau neparticiparea altora. Spre exemplu, Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a fost prezent la recepția de la Cotroceni, deși se afla pe lista celor invitați. Reamintim că liderul social-democraților a fost prezent dimineață la parada militară.
Liderii partidelor de opoziție, săriți la recepția oficială de la Cotroceni?
Surse guvernamentale, citate de Antena 3, susțin însă că niciun ministru UDMR nu ar fi participat la recepția de 1 Decembrie, organizată de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. În plus, potrivit informațiilor publicate de Libertatea, Cătălin Drulă (USR) și George Simion (AUR) nu s-au numărat printre invitați. Nici primarul Nicușor Dan nu s-ar fi aflat pe lista invitaților pentru participarea la recepția prezidențială.
De cealaltă parte a baricadei, la recepţia dată de președintele Klaus Iohannis au fost, printre alte nume, premierul Nicolae Ciucă, miniştri ai Cabinetului, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, patriarhul Daniel, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar și reprezentanți ai diplomațiilor străine.
Ministrul Sănătății: „Vă asigur că nu are niciun fel de altă conotație”
Iată ce a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre motivul absenței lui Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, de la recepția ținută la Cotroceni.
„Nu știu din ce motive nu a fost domnul președinte Ciolacu, probabil că a avut un motiv extrem de serios. Vă asigur că nu are niciun fel de altă conotație. (…) Domnul Ciolacu este extrem de atent și responsabil în ceea ce privește participarea la astfel de evenimente”, a afirmat ministrul Rafila la Digi 24.
„Dimineață a fost prezent, în ciuda condițiilor atmosferice foarte dure – și eu am fost de dimineață – la parada militară și, cu siguranță, a avut o problemă care nu i-a permis să participe”, a adăugat ministrul Sănătății.
Ce le-a transmis Klaus Iohannis românilor de 1 Decembrie
Klaus Iohannis a declarat că sărbătoarea Zilei Naţionale din acest an îi prinde pe români într-un context tensionat, cauza fiind războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.
Președintele a punctat că avem nevoie „să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele.” Acesta a mai adăugat și faptul că valorile și idealurile au dat mereu poporului român forța de a merge înainte, chiar şi în cele mai dificile vremuri. Cu toate aceste, șeful statului recunoaște că drepturile și libertățile trebuie apărate constant, deoarece se câștigă greu, dar se pierd infinit mai ușor.
„Cetăţenii au, în mod firesc, mari aşteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă”
Președintele a mai spus că România este un pilon de securitate „într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine şi o ţară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiţiei.”
„Această realitate este recunoscută şi de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat şi este un membru puternic al marii familii europene. În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o ţară realmente prosperă, rezilientă şi o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetăţenii au, în mod firesc, mari aşteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă.
Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituţiilor, a serviciilor publice şi a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de trai. Ţara noastră are la dispoziţie fonduri suficiente, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare şi îndemn autorităţile să uzeze toate instrumentele disponibile”, a mai precizat şeful statului.
„Mesajul înfăptuirii Marii Uniri rămâne neschimbat şi astăzi”
Șeful statului a completat că mesajul Marii Uniri rămâne neschimbat şi arată şi azi că „forţa solidarităţii şi contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societăţii.”
Acesta a recunoscut că, deși rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă, suntem nevoiți să facem faţă altor crize grave cu care ne confruntăm.
„Rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă şi suntem, iată, nevoiţi să facem faţă altor crize grave: un război la graniţă, schimbări climatice accelerate, spectrul unei recesiuni globale. Însă şi alte generaţii au fost constrânse să treacă la rândul lor peste încercări cumplite şi au reuşit.
Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat şi astăzi. Forţa solidarităţii şi contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societăţii! Stă în puterea noastră să construim ţara pe care ne-o dorim. Să păşim, aşadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre şi încredere! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.