Prima pagină » Actualitate » Marcel CIOLACU și Codin MATICIUC vor ridica o aripă de spital psihiatric pentru copii: Este o luptă, parcă ar fi de gladiatori, între stat și privat

Marcel CIOLACU și Codin MATICIUC vor ridica o aripă de spital psihiatric pentru copii: Este o luptă, parcă ar fi de gladiatori, între stat și privat

Premierul Marcel Ciolacu a onorat invitația Fundației Metropolis de a fi prezent la evenimentul de lansare a proiectului prin care se va ridica un corp nou de spital, de psihiatrie, pentru copii, în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”. Construcția va fi rezultatul protocolului de colaborare dintre Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis, al cărei reprezentant este Codin Maticiuc. 

Reprezentantul Metropolis, Codin Maticiuc, a apărut la declarații alături de premierul Marcel Ciolacu, explicând prezența acestuia în calitate de „om”, și nu de politician.

Și o să vă spun la fiecare, cel puțin în sală, de ce sunt ei aici și de ce nu se poate să construim un spital fără ei. În stânga mea nu se află, cel cel puțin nu l-am invitat eu pe prim-ministru. ci l-am invitat pe omul Marcel Ciolacu, omul care acum 3 ani de zile m-a auzit plângându-mă la un pupitru, cum o să fie cel din seara asta și care a schimbat o lege în România împreună cu un alt domn, Alfred Simonis.  Nu-i cunoșteam pe ei. M-au auzit și m-au contactat. Au schimbat o lege care permit ONG-urilor, ca al nostru, ca Fundația Metropolis, spitale publice din bani privați și alte câteva, cum este Hospice, Dăruiește Viața, cei care fac lucruri în zona medicală,  să-și recupereze TVA-ul. Este o lege unică în Europa pentru care îi mulțumesc, pentru ca ne aflăm aici și avem curajul să construim un spital, a declarat Codin Maticiuc.

În cadul declarațiilor, s-a reamintit faptul că toatre aceste lucvruri sunt și pot fi posibile grație unei măsuri guvernamentale prin care firmele private și ONG-urile pot investi în sistemul publi, prin care este permisă recuperarea TVA-ului, iar ONG-urile pot beneficia de 20% din impozitul pe profit al oricărei firme.

Asta a făcut dânsul. Vorbesc de omul Marcel Ciolacu, din stânga mea. Și a mai făcut un lucru. Cred că tot partidul dânsului, PSD, acum 15-17 ani sau ceva, a dat o lege prin care noi, fundațiile, dar toate, de data asta putem să luăm de la firme private, ei, firmele își pot redirecționa 20% din taxe către noi. De asta putem să facem, pentru că cineva a dat cândva o lege, iar fiecare guvern aflat în în funcție menține această lege. Asta am vrut să vă spun de ce este, nu este primul ministru, este omul Marcel Ciolacu aici sau președintele PSD, pentru că atunci era președinte PSD, când a când a făcut această schimbare.

„E normal să încurajez”, spune Marcel Ciolacu, despre noul corp care se va construi, pentru că toți copiii „pentru care construiți aceasta aripă de spital se tratează într-un spital vechi de 100 de ani”.

Cred că am cel mai mult cu Marcel Ciolacu. Chiar dacă vin de la birou și am venit în costum, aș fi venit și o mai lejer îmbrăcat.
E corect ceea ce spuneți. Faptul că la un moment dat statul nu a reușit să acopere o necesitate într-un serviciu public. Și aici nu mă refer numai la Sănătate. Avem aceeași problemă și în Sport. 30 de ani, ne-am chinuit și n-am reușit, nici cu spitalele regionale, nici cu spitalele în județe, știți la fel de bine ca și mine. Cred că și acum, copiii pentru care construiți aceasta aripă de spital se tratează într-un spital vechi de 100 de ani. Da, așa este și e normal să încurajeze. Excepțiile fiscale trebuie să existe. Orice stat modern are excepții fiscale. În schimb, excepțiile fiscale nu trebuie să devină un instrument de a nu plăti taxe și impozite. Excepțiile fiscale în România, mai ales că ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare majoră, trebuie să fie pe anumite obiective, pe proiecte.

Premierul Marcel Ciolacu a mai adăugat și informația cpnform căreia a avut o discuție similară și cu Ion Țiriac, dar despre Sport, de data aceasta.

Aceeași discuție am avut-o de câteva ori și cu domnul Țiriac, vă mai dau și mă bucur că vine domnul primar general, Bucureștiul nu are o soră poloivalentă. Am făcut la Cluj, ne-am făcut la Pitești, am făcut la Bistrița. În București, Bucureștiul, capitala României, nu poate organiza o competiție fiindcă nu avem o o sală polivalentă pentru pașa ceva. Nu putem spune că se ridică la standardele de a ține o competiție, o finală de cupă europeană. Și atunci, prin acest parteneriat o să spun și pe scenă, vă spun și dumneavoastră. Prin acest parteneriat în de fapt, între statul român, între public și privat, pentru prima oară se vede că construiește. Până acum este o luptă, parcă ar fi de gladiatori, între stat și privat. Cred că acest lucru trebuie să înceteze și să intrăm într-o logică de construcții, chiar dacă între timp facem, am pornit trei spitale regionale, am pornit peste 20 de proiecte prin PNRR, de spitale în echilibrat, în toată țara. Mai avem foarte mult de construit și mă bucură mult acest parteneriat și de obicei e singurul lucru pe care îl accept ca și laudă. În seara asta, sunt receptiv astfel de  inițiative. Repet, excepțiile fiscale trebuie să vină pentru proiect, a mai spus Ciolacu.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Apel la autorități pentru parcuri. Codin Maticiuc: „O lege care să ia de la băieții cu bani mulți care fac cartiere întregi și să dea la VERDE”

Fundațiile care se implică în construirea și renovarea spitalelor își pot recupera TVA. Codin Maticiuc: ”Cuvântul care definește toată situația este normalitate”

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și