Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că antisemitismul este, „în mod tragic”, o realitate a prezentului, dar este de datoria noastră să nu fie și a viitorului.
„În urmă cu 83 de ani a avut loc debutul deportărilor masive ale evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Aceste manifestări tragice au survenit în urma numeroşilor ani în care sămânţa antisemitismului fusese deja plantată prin propagandă şi materializată prin politici şi măsuri antievreieşti. Ce a urmat după ziua de 9 octombrie a reprezentat punctul culminant al intoxicării unui întreg aparat cu ură şi cruzime, care a torturat, deportat, batjocorit, vandalizat şi masacrat evreii şi proprietăţile acestora”, arată Ciolacu, în mesajul transmis la evenimentul comemorativ de la Memorialul Victimelor Holocaustului, de Secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului Dragoş Hotea.
Potrivit premierului, ”copii, femei, bătrâni, toate aceste categorii au fost supuse tratamentului inuman”.
Toţi aceştia au fost nevoiţi să-şi ascundă identitatea pentru a putea trăi, oameni care nu aveau altă vină în afara faptului că erau evrei sau că erau romi. Iar aceste lucruri erau inadmisibile pentru călăii lor.
După acest episod de-a dreptul întunecat, a urmat tăcerea şi muşamalizarea implicării autorităţilor române în Holocaust. Au fost negate toate acele vieţi curmate, toate lacrimile vărsate şi toţi cei care au fost dezrădăcinaţi şi care şi-au pierdut familiile, prietenii, apropiaţii, explică premierul.
Șeful Executivului precizează că ”antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut ci antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie şi a viitorului”.
Acţiunile noastre trebuie să fie, în primul rând, izvorâte din datoria pe care o avem faţă de trecut şi din responsabilitatea pe care o avem faţă de viitor, pentru a asigura echilibru şi onestitate. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie centrate pe respectarea şi promovarea demnităţii umane, a multiculturalismului şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, iar toleranţa nu trebuie să reprezinte doar un element frumos al retoricii elitei politice, ci pilonul societăţii româneşti, arată premierul Marcel Ciolacu.
Premierul reiterează „angajamentul ferm” al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism.
Adoptarea celei de a doua Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură reprezintă o dovadă în plus a implicării susţinute a României în lupta comună împotriva tuturor acestor flageluri.
Doresc şi cu acest prilej să reiterez angajamentul angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare şi discurs instigator la ură, precum şi pentru promovarea şi cercetarea educaţiei despre Holocaust, notează premierul.
Ciolacu transmite „un pios omagiu celor care au avut de suferit şi celor care au murit din cauza apogeului urii, ură care acaparase mintea întregului aparat aflat la putere”.
Ne amintim astăzi, aşadar, de toate vieţile pierdute în Holocaust şi pentru ele luptăm ca aceste evenimente să nu mai poată fi replicate niciodată, mai spune premierul în mesaj.
CITEȘTE ȘI: