Marcel Ciolacu: Anul acesta, România va intra în Schengen terestru. Din 2025 nu vom mai avea vize cu SUA
This browser does not support the video element.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara, la Antena 3, că „garantează” că România va intra și cu frontierele terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 nu vom mai avea nevoie de vize pentru SUA. În 2026 vom intra în OCDE, cea mai importantă organizație economică din lume, a afirmat liderul PSD.
„Eu vă garantez că până la sfârșitul anului acesta România va intra în Schengen terestru, fiindcă este și normal să intre. Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America. Iar în anul 2026 România va intra în OCDE, cel mai important proiect de țară al României”, a spus Ciolacu.
El a precizat că acestea sunt cele mai importante lucruri pe care le au de făcut decidenții din România în acest moment.
„Ca să realizăm aceste lucruri, trebuie să facem reformele din PNRR, care sunt suprapuse cu aderarea la OCDE. În momentul în care am intrat în OCDE, România este alături de toate statele dezvoltate din lume”, a adăugat premierul.
Bulgaria și România, în Schengen aerian și maritim din 31 martie
În seara de 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Deocamdată, nu există un program pentru accederea în Schengen cu granițele terestre.
Austria a impus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea securității la frontierele externe ale UE, creșterea controalelor la frontierele dintre România și Bulgaria și Ungaria și acceptarea imigranților din Austria, în special afgani și sirieni.
Atunci, Comisia Europeană a declarat că vor continua discuțiile despre eliminarea controalelor la frontierele terestre și că o decizie va fi luată într-un timp rezonabil.
Înființată în 1961, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, este o organizație internațională formată din guvernele a 38 de țări membre care colaborează în sprijinul creșterii economice durabile și a stabilității sociale. Prin activitățile sale, OCDE își propune să îmbunătățească viața oamenilor și să stimuleze progresul economic în întreaga lume. Pentru accederea în OCDE, este însă nevoie de vot în unanimitate.