Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, după ședința Consiliului Național al PSD, că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri, la nivel județean, unde au fost găsite nereguli în privinţa centrelor rezidenţiale.
„Părerea mea, şi mulţi colegi din ţară astăzi au intervenit, preşedinţi de consilii judeţene, care au atras atenţia că anumiţi oameni nu şi-au făcut treaba nici la nivel judeţean, şi de la anumite… AJPIS, de exemplu. Sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri peste tot unde au existat nereguli”, a declarat Ciolacu.
Reamintim că, după demisiile celor doi miniștri, Marius Budăi și Gabriela Firea, Ciolacu și-a exprimat dorința ca și autoritățile locale cu atribuții să-și asume responsabilitatea. „Cel mai grav ar fi ca această indignare legitimă a societății să fie acoperită de un șir de demisii, iar în spate lucrurile să rămână la fel” a spus Ciolacu, vineri.
Întrebat dacă şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, ar trebui să demisioneze, Ciolacu a răspuns că are nevoie să vadă mai întâi documentele solicitate la Ministerul Muncii.
Haideţi să vedem toate documentele, eu nu am cerut nici demisia domnului Budăi, nici demisia doamnei Firea, ca să fie foarte clar. Aş dori să văd toate documentele de la Ministerul Muncii, le-am solicitat, să vedem ce implicări sunt ale celor care au condus Ministerul Muncii.
Și Lucian Romașcanu a comentat despre o eventuală demisie a Ralucăi Turcan, care a semnat, în 2021, documentele de avizare pentru centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz, din Voluntari. Romașcanu spune că Turcan ar trebui să urmeze exemplul demisiilor de onoare din PSD.
Cred că și doamna Turcan, fiind una dintre persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate. Este un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influențeze direct activitatea acelor așezăminte, dar și-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit a fi al groazei, la sfârșit.
Fostul Ministru al Muncii, Raluca Turcan, s-a apărat, într-o postare pe facebook, spunând că „lucrurile erau în regulă”, în ceea ce privește centru din Voluntari.
La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale. Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.
Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți.