Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, joi, concluziile controlului la nivel național, pe care l-a cerut în urmă cu două săptămâni. Prim-ministrul a transmis că au fost identificate centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, sub ochii funcționarilor statului român. Conform raportului, cele mai multe asemenea cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, în Sectorul 1.
Există o situație, sincer, de netolerat. Câteodată, erau condiții de Evul Mediu în aceste centre”, a spus Marcel Ciolacu, la ședința de Guvern.
Șeful Executivului a cerut noului ministru al Muncii să suspende din funcție, până la finalizarea anchetei disciplinare, toți șefii Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din județele menționate, inclusiv pe șeful Agenției Municipale București,
În cadrul verificărilor, s-a constatat, spune premierul, că au existat și probleme cu munca la negru. Astfel, pe lista celor care trebuie să fie suspendați intră și conducerea Inspecției Muncii. De asemenea, a cerut președinților de Consilii Județene să înceapă să schimbe toți acești directori din funcție.
Părerea mea e că trebuie să fim mult mai curajoși și să începem să desființăm instituții, cu totul, care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor”, a transmis Ciolacu.
Prim-ministrul a anunțat că secretarul de stat Bogdan Despescu a dispus deja controale la inspectoratele județene de poliție din Arad, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și la Poliția Capitalei.
Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei. De aceea urmează cealaltă parte esențială, modificarea legislației privind acreditarea, licențierea, monitorizarea și controlul acestor centre. Am văzut că doamna ministru al Muncii este determinată să vină rapid cu noile propuneri legislative. Săptămâna viitoare, vom avea deja consultări cu organizațiile civice și asociațiile de bolnavi cu dizabilități”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ministrul Muncii are termen, de la premier, până la 31 august să finalizeze un proiect de lege pe care Guvernul să-l înainteze Parlamentului în sesiunea care începe la 1 septembrie.
Conform raportării, în perioada 10-19 iulie 2023, la nivel național, au fost controlate 2.799 de servicii sociale și aplicate 127 de sancțiuni contravenționale și 111 amenzi, în valoare de 1.356.000 de lei.
Cele mai multe amenzi au fost date în județul Argeș, 29, în valoare de 510.000 lei.
Autoritățile au luat decizia de închidere sau suspendare a activității pentru 110 centre. Cele mai multe sunt în București, 44, urmat de Giurgiu, cu 21 de centre.
Unul dintre căminele cu activitatea suspendată de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor este Centrul pentru Viață Independentă pentru Persoane Adulte cu Dizabilități – CPVI ”Casa Metamorfoze”, din Giurgiu.
Conform raportului, echipele de control au găsit în centru: „baie neigienizată, calorifere cu rugină, pereți și tavane neigienizate, baterii de duș neigienizate, cu rugină, mobilier deteriorat, uși de intrare în camere deteriorate, gresie ciobită, saltele neigienizate, cu pete, lipsa huselor de protecție, aragaz cu rugină, fără cuptor, cadă de duș crăpată, cu mucegai pe margine, vas de toaletă fără capac”.
Într-un alt centru privat pentru persoane vârstnice din București – ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”, au fost identificate „saltele înfoliate/pătate, lenjerii murdare/pătate, scaune cu tapițeria ruptă, prize rupte, gresie spartă/lipsă, sifoane de scurgere din bai fără protecție”.
Conform celor mai recente cifre, prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, din 59.071 persoane rezidente în centrele verificate, 627 au fost relocate. De asemenea, din 51 de centre neautorizate, 543 de persoane au fost relocate.
Din totalul rezidenților, 125 au avut nevoie de spitalizare.