VIDEO | Marcel Ciolacu: CERERILE sindicatelor din Educație „au intrat într-o matcă sustenabilă”

Publicat: 31 05. 2023, 16:57
Actualizat: 31 05. 2023, 16:58

This browser does not support the video element.

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la Parlament, că cererile sindicatelor din Educație „au intrat într-o matcă sustenabilă”. Afirmațiile vin după ce liderii sindicali au apreciat că noua propunere anunțată de Guvern, și anume o creștere salarială cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic li cu 400 lei pentru cel auxiliar, este „o variantă îmbunătățită”.

Marcel Ciolacu a precizat că nu a participat la negocierile de miercuri de la Guvern pentru că a dorit să aibă „o implicare instituțională”.

„Cred că trebuie să fim în conștienți că în acest moment profesorii au fost primii îndreptățiți. Anvelopa va rămâne o discuție pe care o vom avea cu Comisia (Europeană, n.red.) pentru legea salarizării pe care o avem ca jalon de închis până la 1 ianuarie. În acest moment ne-am elucidat fiecare ce dorește și ce se poate. Erau la un moment dat cereri care nu puteau fi acoperite”, a declarat Ciolacu.

El a precizat că în acest moment cererile sindicatelor au intrat într-o matcă sustenabilă.

„În acest moment vorbim de ceva sustenabil”, a spus liderul PSD.

În ceea ce privește revendicările din domeniul sănătății, Ciolacu a spus că acolo „s-au făcut niște pași imenși” și „o să vină și anumite criterii de performanță”.

Propunerea Guvernului pentru profesori: 1000 de lei brut lunar

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, ce va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în Ordonanța de urgență se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Liderul de sindicat, Marius Nistor a spus la ieșirea de la negocierile de la Guvern că urmează să consulte liderii de sindicat din teritoriu cu noua ofertă făcută de Guvern.

“Consider că e o variantă îmbunătățită și consultăm colegii de sindicat. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 Iunie”, a spus Nistor la ieșirea de la discuții.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.

„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a completat Hăncescu.

Iohannis a cerut ca anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii

Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se mai arată comunicatul de presă al Guvernului.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.
Într-un mesaj postat pe Internet, Administraţia Prezidenţială informează că în cadrul discuţiilor au fost analizate revendicările federaţiilor sindicale şi posibilele soluţii care să conducă la încetarea grevei profesorilor şi la reînceperea cursurilor.

„Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală.

Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.