Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în discursul său cu ocazia Zilei Armatei României, angajamentul țării față de pace și securitate, garantate prin parteneriatul strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO. Premierul a declarat că România își va menține neutralitatea față de conflictele regionale și va continua să investească în modernizarea armatei și sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova.
Premierul a amintit importanța Zilei Armatei, un simbol al eliberării și luptei pentru libertatea națională, marcând opt decenii de la finalizarea operațiunilor militare românești din Al Doilea Război Mondial.
Marcăm azi opt decenii de la încheierea operațiunilor Armatei Române în Al Doilea Război Mondial pe teritoriul țării. Eliberarea orașului Carei, ultima localitate din Transilvania aflată încă sub ocupație, a căpătat o semnificație cu totul aparte.
Acest moment, a devenit, în timp, simbolul luptei militarilor români pentru libertatea poporului nostru, iar 25 octombrie ziua în care sărbătorim și cinstim Armata României și pe militarii săi, a declarat Marcel Ciolacu.
Șeful Guvernului și-a exprimat recunoștința față de militarii căzuți la datorie și a subliniat angajamentul guvernului de a sprijini familiile acestora.
Astăzi avem, înainte de orice, datoria de a ne gândi, în primul rând, la cei căzuți pe câmpurile de bătălie. La toți cei care, în războaiele trecute sau, în misiunile mai recent, și-au dat viața în numele națiunii. Suntem, azi, aici, la Mormântul Ostașului necunoscut pentru arăta românilor și întregii lumi că acest neam nu-și va uita niciodată eroii!
Exprim recunoștința mea profundă tuturor militarilor căzuți la datorie sau răniți în misiunile din teatrele de operații sau de pe teritoriul național. Toți reprezintă exemple de curaj și iubire de patrie, sunt modele pentru demnitatea cu care au trecut peste aceste suferințe. Îi asigur că vom fi alături și de familiile lor, indiferent de situație, și îi vom sprijini mereu, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de apreciere şi mulţumiri întregului personal al Armatei României, în activitate, în rezervă sau retragere.
Ca fiu de ofițer, știu că a-ți servi țara nu este doar o profesie, este un destin asumat în numele unor idealuri esențiale pentru dezvoltarea națiunii noastre.
Iar cele două cuvinte, onoarea și patria, ce reprezintă deviza de pe fiecare drapel de luptă al Armatei Române, trebuie să ne ghideze pe toți. Cu gândul la jurământul față de țară, trebuie să fim responsabili – chiar dacă azi a început campania electorală și suntem competitori politici, a continuat premierul Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat că trăim vremuri complicate, cu un război la graniţă şi trebuie să facem faţă unei situaţii de securitate ce generează provocări neîncetate.
Ca premier, prioritatea mea este ca ţara noastră să se dezvolte în pace şi linişte. Iar România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea şi securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii şi prin apartenenţa la NATO, a afirmat el.
Premierul a subliniat că actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a armatei.
Ne obligă să investim masiv în industria de apărare. Cu cei 2,5% din PIB pentru Apărare, ne vom dota cu sisteme de armament de ultimă generaţie pentru toate categoriile de forţe armate. În egală măsură, vom asigura resurse umane foarte bine instruite şi motivate pentru performanţă. Totodată, vom continua să susţinem Ucraina să-şi apere independenţa şi suveranitatea, această susţinere fiind vitală pentru a asigura pacea României. Şi vom sprijini din toate puterile Republica Moldova pentru a-şi păstra orientarea pro-europeană. Sunt două ancore pe care le vom consolida în faţa încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea – şi politic, dar şi economic, a adăugat Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: