Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu, de Ziua Constituției: ”Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale”

Marcel Ciolacu, de Ziua Constituției: ”Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale”

Marcel Ciolacu, de Ziua Constituției: ”Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale”
FOTO - Alexandra Pandrea

Premierul Marcel Ciolacu a transmis duminică, de Ziua Constituției, un mesaj în care subliniază că libertatea, pacea și viitorul românilor și ale României trebuie să fie apărate de legi și instituții puternice, iar Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale și echilibrului păcii sociale.

România împlinește pe 8 decembrie 101 ani de la adoptarea primei Constituții, din 1923. Aniversarea din acest an are loc la două zile după ce Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale, care trebuiau să aibă loc în 8 decembrie 2024.

”De Ziua Constituției, reafirm angajamentul Guvernului pentru promovarea principiilor constituționale și pentru susținerea arhitecturii instituționale care să garanteze respectarea Legii fundamentale.

Astăzi, cu atât mai mult, Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale a națiunii și menținerii drumului nostru european și euroatlantic. Românii și România au nevoie de legi și instituții puternice pentru a-și apăra libertatea, pacea și viitorul!”, arată Marcel Ciolacu în mesajul de Ziua Constituției.

Klaus Iohannis: „Ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează”

Preşedintele Klaus Iohannis spune, în mesajul de Ziua Constituţiei, că România se află într-un moment de „profundă responsabilitate” faţă de valorile care o caracterizează ca naţiune. Cu acest prilej, șeful statului a făcut apel la români să rămână uniţi „în apărarea democraţiei”.

„Astăzi, când celebrăm Ziua Constituției, temelia statului nostru democratic şi a drepturilor fundamentale, ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune. În faţa provocărilor de orice natură – politice, sociale, economice, geostrategice – avem responsabilitatea să rămânem uniţi în apărarea democraţiei noastre şi să construim un viitor mai bun, sub protecţia unei Constituţii care asigură şi garantează echilibrul democratic”, se arată în mesajul şefului statului, transmis de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a punctat că aderarea României la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană, fundamentate pe democraţie şi statul de drept, sunt „direcţii constituţionale ireversibile, garanţii ale valorilor înscrise în Constituţie şi expresia voinţei cetăţenilor români de a conferi stabilitate în plan politic, militar şi economic statului nostru”.

El a amintit că, în urmă cu 35 de ani, prăbuşirea regimului totalitar din decembrie 1989 a marcat şi începutul reconstrucţiei statului, „iar aspiraţiile cetăţenilor au dobândit expresia unei noi legi fundamentale care să guverneze societatea noastră – Constituţia României”.

Klaus Iohannis a subliniat că Legea fundamentală este cel mai important act juridic menit a asigura suveranitatea naţională, pluralismul politic şi independenţa statului român, „un angajament pentru democraţie, libertate şi apărarea drepturilor cetăţeneşti, care trebuie respectată nu doar în litera, ci şi în spiritul ei”.

Președintele CCR: În fața dezinformării, avem datoria de a promova adevărul și a reafirma credința în Legea fundamentală

Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a transmis, în mesajul de Ziua Constituției, că documentul prin care sunt garantate drepturile fundamentale ale oricărui român a fost pus la grea încercare de evenimentele recente din spațiul public, de aceea este important acum, mai mult ca oricând, să reflectăm asupra importanței Legii fundamentale pentru democrație și statul de drept, cât şi asupra provocărilor cu care ne confruntăm în prezent.

”În fața provocărilor contemporane, este esențial să fim conștienți de vulnerabilitățile existente, dar și de resursele de reziliență pe care le avem la dispoziție.

Încrederea în Constituție, respectul pentru statul de drept și apărarea principiilor democratice rămân fundamentale pentru consolidarea unei societăți stabile, viabile și echitabile.

Cu toate că astăzi suntem martorii unor forțe care amenință valorile fundamentale ale democrației, trebuie să fim uniți și hotărâți pentru a le contracara și a le protejea. Curtea Constituțională va continua să apere Constituția și să garanteze că drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor vor fi respectate. În fața manipulării și dezinformării, noi, ca națiune, avem datoria de a promova adevărul și de a reafirma credința în Legea Fundamentală ca un pilon incontestabil al unității, al progresului și al suvernatității naționale.

Este crucial să reamintim importanța libertății de exprimare și a dreptului la o informare corectă. Într-o lume în care manipularea și proliferarea știrilor false, utilizarea necontrolată a inteligenței artificiale pot influența si distorsiona luarea deciziilor, instituțiile statului de drept devin garanția reală în consolidarea procesului democratic.

Să ne reamintim datoria de a prețui tradițiile noastre constituționale în deplin consens cu valorile europene, asigurându-ne că viitorul nostru democratic este o certitudine în pofida provocărilor vremurilor noastre”, a mai spus președintele Curții Constituționale.


CITEȘTE ȘI:

Motivarea deciziei CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale: Procesul electoral, „viciat”. DOCUMENT

Cum poate Klaus Iohannis să rămână PREȘEDINTE după 21 decembrie. Cristian Ene: „Constituția nu prevede că se așteaptă o oră, două, o zi sau mai multe”

ANULAREA ALEGERILOR. Iohannis, președinte până la primăvară. Istoric: Se ajunsese într-o spirală de supoziții. Avocat: Decizia e un dat incontestabil

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și