VIDEO | Marcel Ciolacu, despre noul partid al Vioricăi Dăncilă: A greși e omenește, a persevera e prostește
This browser does not support the video element.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, joi, despre plecarea Vioricăi Dăncilă din Partidul Social Democrat și înscrierea unui nou partid, pe care ar vrea să îl conducă. Ciolacu a spus în acest context că „a greși e omenește, a persevera e prostește”, iar lui îi este „cel mai tare frică de penibil”, atunci când vine vorba de politică.
„Mie în politică cel mai frică îmi e de penibil. A greși e omenește, a persevera e prostește. Dacă nu i-a ieșit lui Geoană, nu i-a ieșit lui Ponta, PSD este PSD. Restul sunt invenții și încercăm să atacăm anumite nișe. Eu sigur nu îmi voi face un partid politic vreodată. Prefer să ies la pensie în picioare. Dânsa a plecat, nu am exclus-o eu”, a spus liderul PSD, joi, la Interviurile DIGI24.
Fostul președinte al Partidului Social Democrat și premier Viorica Dăncilă a anunțat, pe 29 martie, că pleacă din PSD, partid în politica căruia nu se mai regăsește, și înscrierea într-o nouă formațiune politică. Ulterior angajată a Băncii Naționale a României (BNR), ea spune că nu mai rezonează cu deciziile actualei conduceri.
Viorica Dăncilă a fost membru al PSD timp de 26 de ani, iar acum s-a înscris în Partidul „Națiune Oameni Împreună” (NOI), candidând la funcția de președinte al formațiunii politice.
Partidul Națiune Oameni Împreună (NOI), care are sloganul „Noi credem în România, credeți în noi!” – este condus de echipa formată, potritiv informațiilor publicate pe site, din: Bogdan Petrescu, președinte interimar – membru fondator, Francesco Șerban, președinte Interimar Consiliul de Proiecte și Strategii, Iulia Hirică, vicepreședinte Interimar, Răzvan-Gabriel Gogoț, vicepreședinte Interimar, Cornelia Baloș, secretar general Interimar, Silvia Braia, trezorier Interimar – membru fondator, Daniela Crasan, membru fondator, Gabriel Ghiță, membru fondator, și Cătălin Spătaru, membru fondator.
Viorica Dăncilă, fost președinte al PSD după epoca Liviu Dragnea, a fost demisă de la conducerea Guvernului, prin moțiune de cenzură, în octombrie 2019, când a urmat Guvernul Ludovic Orban.
Ea s-a născut la 16 decembrie 1963 în Rosiorii de Vede si a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația PSD Teleorman, condusă ani la rând de Liviu Dragnea. Fostul premier a candidat din partea PSD pentru funcția de președinte al României, fiind învinsă în turul al doilea de Klaus Iohannis.
În același an, când ea era prim-ministru şi preşedintele PSD, Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR. Conform anunțului făcut în mai 2021, de Adrian Vasilescu, consilier în cadrul BNR, Viorica Dăncilă era consultant în cadrul departamentului de trecere la Euro- Departamentul Economie Verde, potrivit ZF.
PSD este condus de Marcel Ciolacu, interimar din noiembrie 2019 și ales oficial în funcție în august 2020.
Motivele demisiei
Anunțul făcut de Viorica Dăncilă:
„Cred că mulți dintre dumneavoastră v-ați întrebat dacă mai există o șansă ca România să ne aparțină. Mi-am pus și eu, de nenumărate ori, această întrebare, și da, cred cu convingere că acest lucru se poate realiza. Cum? Doar dacă fiecare dintre noi luăm decizii radicale.
Eu am luat acum această decizie. După 26 de ani de carieră politică în PSD, m-am hotărât să o iau de la capăt. De astăzi sunt membru al unei formațiuni politice noi. Partidul,,Națiune Oameni Împreuna”(NOI). Un partid tânăr, cu oameni tineri, dar valoroși, oameni care au decis să nu mai stea deoparte.
Nu a fost ușor ca după 26 de ani în care am activat în Partidul Social Democrat să fac acest pas. L-am făcut însă pentru că NU mă mai regăsesc în PSD, nu mai rezonez cu deciziile pe care actuala conducere le ia. Nu eu i-am tradat, ei ne-au trădat pe mulți dintre noi, au dezamagit încrederea acordată de foarte mulți români. Mi-am asumat activitatea mea publică, cu bune și rele. De aceea, sunt convinsă că revenirea mea în politică va atrage și multe critici. Însă, ca un om care își iubește țara, ca un bun român, nu pot sta deoparte când văd că lucrurile nu merg bine.
Nu am ales să revin în politică pentru a crea sau a întreține divergențe cu cineva sau pentru a ataca celelalte formațiuni politice, chiar dacă am fost atacată cu încrâncenare și agresivitate, chiar din interiorul partidului din care făceam parte. Am revenit în politică pentru a crea consens, pentru un vis mai vechi în care politica poate fi și altfel, o politică în care interesul personal și cel de partid să fie înlocuit cu interesul național.
Acest tip de abordare, de gândire politică, pe care o apreciez, pe care o susțin și care mă definește, am regăsit-o în rândul membrilor Partidului ,,Națiune Oameni Împreună”(NOI).
Am găsit aici oameni care nu au mai făcut politică, oameni serioși, cu experiență relevantă în domeniile lor de activitate. Viziunea lor bazată pe patriotism, adevăr, consens, comuniune, credință autentică, se identifică cu viziunea mea, cu ceea ce îmi doresc pentru România și pentru români.
Am făcut acest pas având convingerea că, indiferent dacă am mai făcut sau nu politică, indiferent în ce partid am activat, fiecare avem datoria de a ne implica, dacă ne dorim un viitor mai bun.
Este imperios necesar ca toți cei care credem în România, toți cei care credem că împreună putem reinventa destinul țării noastre, să ne conjugăm eforturile și să avem o viziune unitară.
A venit vremea să ne unim forțele, pentru ca România să fie un stat respectat, un stat modern și european, un stat în care soarta fiecărui român să conteze. Toți cei care ne dorim o altă abordare, toți cei pentru care interesul național este realmente mai presus de interesul personal sau interesul politic, astfel încât EU, TU, EA, EL să devină NOI, NOI cei care avem o inimă care vibrează la unison pentru România, nu mai avem voie să stăm deoparte”.