Marcel Ciolacu: Diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la STABILITATE şi securitate regională şi globală

Publicat: 01 09. 2024, 10:52
Actualizat: 01 09. 2024, 10:54

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, cu prilejul Zilei Diplomaţiei Române, că diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor României în această lume tulbure.

Într-un mesaj adresat cu această ocazie, Marcel Ciolacu a felicitat Corpul Diplomatic și Consular al României pentru activitatea lor, evidențiind modul în care diplomații români gestionează și se adaptează la provocările complexe ale situației internaționale actuale.

Șeful Executivului a precizat că lumea trece prin schimbări fără precedent în ultimele decenii, care influențează echilibrele globale și situația de securitate.

Un război ilegal și neprovocat este dus cu brutalitate împotriva unui stat suveran cu scopul limitării suveranității sale, ocupării și anexării de teritorii. Este inacceptabil și reprezintă o amenințare pentru toată lumea liberă și democratică. Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar, menționat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a evidențiat că Republica Moldova, care a celebrat de curând 33 de ani de independenţă şi a cărei decizie suverană de aderare la Uniunea Europeană o susţinem ferm, este supusă unor campanii de influenţă şi intimidare fără precedent.

Dar nu doar în vecinătatea imediată, ci şi în Orientul Apropiat sau în Africa, vedem conflicte care riscă escaladări regionale periculoase şi crize umanitare majore, a adăugat el.

Premierul a subliniat rolul diplomației române în protejarea intereselor naționale și a drepturilor cetățenilor români.

Diplomației române îi revine rolul de a aduce contribuția României la stabilitate și securitate regională și globală, dar și de a asigura protejarea și apărarea interesului național și al cetățenilor Romaniei în această lume tulbure, a explicat șeful Guvernului.

De asemenea, Marcel Ciolacu a evidențiat necesitatea dialogului constant cu comunitățile românești din afara granițelor.

 Subliniez, cu atât mai mult, importanţa susţinerii în continuare a obiectivelor şi valorilor unei politici externe coerente, ferme, dinamice şi principiale, axată pe creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, a precizat el.

Premierul a punctat că în realizarea politicii externe şi în acţiunea diplomaţiei române rămân esenţiale promovarea intereselor strategice naţionale, consolidarea legăturilor şi a cooperării cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori şi protejarea drepturilor cetăţenilor români – elemente ce contribuie la dezvoltarea şi rezilienţa României şi a societăţii româneşti în ansamblul său.

Dialogul constant şi legăturile cu membrii comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării constituie, de asemenea, o linie de acţiune prioritară pentru diplomaţia română, atât din perspectiva reprezentării sau a serviciilor administrative şi consulare, dar şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale. La mulţi ani Diplomaţiei Române, a mai spus Marcel Ciolacu în mesaj.

CITEȘTE ȘI: 

Marcel Ciolacu: Nicio pensie aflată în plată NU va scădea în urma recalculării! Persoanele cu dizabilități vor avea o lege distinctă

Ciolacu spune că a DISCUTAT cu Ciucă despre comisarul european: Vorbesc cu ceilalţi lideri politici, încercăm să negociem cel mai bun portofoliu