Întâlnire la Palatul Victoria între premierul Marcel Ciolacu și Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme. La finalul discuțiilor, Ciolacu a spus că țara noastră a ajuns la o absorbție de 90% a fondurilor europene.
Marcel Ciolacu spune că România ocupă un onorant loc 4 în Europa în ce privește rata absorbției fondurilor europene, bani proveniți din bugetul Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2014-2020. Potrivit primului ministru, asta înseamnă un procent de absorbție de 90% a banilor europeni.
România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020, afându-se pe locul 4 în UE. Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a precizat Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, comisarul pentru coeziune și reformă a încurajat România să continue să dezvolte „capacități administrative”, dar și programe de specializare economică care utilizează tehnologii de ultimă generație.
„Doamna Comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităților administrative și să gândim pe mai departe programe de specializare economică și tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată”, a conchis premierul României.
Potrivit unor surse guvernamentale, se estimează că până la sfârșitul anului rata de absorbție a României să fie undeva în jurul valorii de 95%, rămânând un rest de 5% care ar urma să fie absorbit în următorul CFM. Astfel, sursele Gândul au explicat că banii din cofinanțarea europeană ajută la scăderea presiunii pe bugetul național, având în vedere că Executivul are asumat în PNRR o țintă de deficit de 4,4% din PIB.
Potrivit MIPE, în prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate.
După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.
Conform celui mai recent document de sinteză, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană”, sumele pe care le-a primit România de la aderare, respectiv din trei Cadre Financiare Multianuale și NextGenerationEU (PNRR) au ajuns 89,39 de miliarde de euro. Totuși, dacă scădem contribuția României la UE, de 28,75 de miliarde de euro, soldul este de 60, 64 de miliarde de euro. (detalii AICI)
Sursa FOTO/ GOV
CITIȚI ȘI:
Pensii, salarii și alegeri. Cum se împarte bugetul de stat în anul 2024?