Marcel Ciolacu a explicat miercuri seara, la România TV, de ce PSD şi PNL au decis să aibă liste comune deocamdată doar pentru alegerile europarlamentare. Premierul a precizat motivul pentru care nu vor exista liste comune şi la alegerile locale și, de asemenea, a dezvăluit care va fi abordarea celor două partide în cazul candidaturii la Primăria Capitalei.
Premierul Marcel Ciolacu mizează pe o coaliție care să asigure stabilitatea în România, iar acest lucru o să fie „decis de români”. Liderul PSD a vorbit despre discuțiile privind viitorul coaliției PSD-PNL, dar și despre faptul că cele două partide merg pe liste comune la europarlamentare și separat la locale.
Întrebat despre modul în care vor gestiona PNL și PSD candidaturile pentru Primăria Capitalei, Ciolacu a vorbit despre numele propuse de cele două partide, dar și despre variantele analizate în prezent.
„Vorbim de Capitala României. PNL are un președinte la București. Domnul Sebastian Burduja își va asuma candidatura din partea Partidului Național Liberal. Așa am înțeles eu. Doamna Gabriela Firea își asumă candidatura din partea Partidului Social Democrat. Este normal să vedem compatibilitatea electoratului (…) Am decis în coaliție să interogăm fiecare, cu câte o casă de sondaje, ce își doresc românii. Presupun că într-o săptămână-două se va lua o decizie”, a spus Ciolacu.
El a explicat că, dacă PSD vine cu Gabriela Firea și PNL vine cu Sebastian Burduja atunci, statistic vorbind primarul în funcție, are cele mai mari șanse. Astfel, pe masa negocierilor se află varianta unui candidat comun.
Întrebat dacă este în cărți și „varianta independentului”, iar Victor Ciutacu s-a referit direct la numele lui Dan Ostahie, care, așa cum a relatat Gândul în exclusivitate, s-a aflat la masă cu liderul PNL Nicolae Ciucă și cu Remus Borza, Ciolacu a răspuns categoric.
„Nu s-a vorbit în coaliție de așa ceva. Iar din discuțiile mele cu Nicolae Ciucă am înțeles că domnul Ostahie nu e candidat (n.r. din partea PNL) (…) Va veni un om cu experiența în administrația locală. Am văzut ce înseamnă să te califici la locul de muncă, în cazul lui Nicușor Dan”, spune Ciolacu.
„În PSD am găsit majoritatea să ne implicăm în actul de guvernare, chiar dacă n-am avut premier în primă fază. Este un semnal politic. Românii să decidă prin vot dacă vor această coaliție sau nu. Categoric, pe data de 10 (n.r: iunie), ne întâmlim în coaliție și decidem ce facem mai departe. În acest moment avem stabiliate la nivel local. În zece ani am avut zece premieri. Nu se mai poate. Eu cred că scopul e ca acest Nicușor Dan e să plece acasă. Eu nu vreau să intervin, ca în trecut. Eu nu pot să intervin peste deciziile colegilor mei de la nivel de județ. În schimb, vrem să facem o alianță pentru anul 2025”, a mai spus Ciolacu, la postul România TV.