Marcel Ciolacu, întâlniri „cu greutate” la început de săptămână. Noul premier îi primește la Palatul Victoria pe Mugur Isărescu și pe șefii OMV
Întâlniri importante pentru premierul Marcel Ciolacu. Acesta se va vedea luni, 19 iunie, cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, începând cu ora 10.00. De la ora 13.30, Ciolacu are programată o întâlnire cu Alfred Stern, CEO OMV AG, dar și cu Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Ambele întâlniri vor avea loc la Palatul Victoria. Până la acest moment, Guvernul României nu a făcut publice și temele de discuție.
Reamintim că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a stârnit o serie de controverse în spațiul public și la nivel oficial atunci când a refuzat să plătească taxa de solidaritate de 1 miliard de euro, stabilită pe baza regulamentului decis la nivel european.
Grupul a motivat că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță. Vestea bună este că statul român a încasat în 2022 de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria economică a României.
Gazoductul Tuzla-Podişor, un obiectiv strategic, care va contribui semnificativ la creşterea securităţii
Guvernul lui Marcel Ciolacu și-a început mandatul cu o cerere către OMV pentru a demara rapid lucrările de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, anunța săptămâna trecută Antena 3 CNN.
Reamintim în acest sens că Ion Sterian, director general Transgaz, a semnat, vineri, 16 iunie, de la ora 10:00, ordinului de începere a lucrărilor pentru contrucția conductei Tuzla -Podișor, în prezența noului ministru al Energiei, Sebastian Burduja și a viceprim-ministrului Marian Neacșu.
Potrivit proiectului, gazoductul Tuzla-Podișor va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România.
În plus, gazoductul Tuzla-Podişor este și un obiectiv strategic şi va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, a declarat vicepremierul Marian Neacşu.
„Apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, statul român, prin Transgaz, îşi îndeplineşte, practic, ultima obligaţie, legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA.
Astfel, va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important, însă, este că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în Sistemul naţional de transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.
El a subliniat că gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi din altă perspectivă.
„Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar”, a mai declarat Neacşu.
Prin acest gazoduct, a adăugat acesta, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate.
„Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. (…) Va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice”, a completat Neacşu.
Marcel Ciolacu promite să se ridice la nivelul așteptărilor
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a mulțumit aleșilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat pentru Cabinetul și programul de guvernare pe care le-a propus, după ce liderul liberal și-a depus demisia de la conducerea Palatului Victoria, așa cum au convenit la finalul anului 2021.
„O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât al dvs. cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și șase luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe dintre reformele și promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dvs. Vă mulțumesc încă o dată”, a spus premierul votat în Parlament.
După emiterea hotărârii Parlamentului privind votul de încredere acordat, Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni.
Cabinetul Ciolacu are 18 portofolii:
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
- Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
- Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
- Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea
- Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
- Ministerul Muncii – Marius Budăi
- Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
- Ministerul de Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Justiției – Alina Gorghiu
- Ministerul Educației – Ligia Deca
- Ministerul de Externe – Luminița Odobescu
- Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea
CITIȚI ȘI:
LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului