Marcel Ciolacu LAUDĂ constructorii români: Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să construiască

Publicat: 29/05/2024, 12:02
Actualizat: 29/05/2024, 12:21

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, miercuri, constructorilor români, că au doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să construiască. Premierul a precizat că România are nevoie de o perioadă de construcţie, de lideri care să nu folosească ura şi dezbinarea pentru un interes politic.

Marcel Ciolacu a evidențiat, în cadrul Conferinței internaționale despre inovarea în construcții „Solving the digital puzzle in construction” – INNOCONSTRUCT 2024, contribuția esențială a constructorilor români la dezvoltarea infrastructurală a țării. În discursul său, Ciolacu a felicitat firmele românești pentru depășirea unui mit persistent, acela că nu ar fi capabile să construiască autostrăzi, unități sanitare, stadioane sau săli de sport de nivel european, mai ales în ultimii doi ani.

Premierul a arătat că astăzi, oriunde ne uităm în ţară, vedem şantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase.

Ştiu că, deseori, sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară le arată că profitul nu este cel aşteptat. Ştiu că numai companiile româneşti au preluat anumite proiecte, după ce au fost reziliate contractele şi nicio altă companie străină nu a vrut să se complice cu segmente de autostrăzi, drumuri expres, clădiri care erau importante. În schimb, firmele noastre îşi asumă curajos aceste investiţii şi le finalizează impecabil. De aceea, în numele Guvernului României, vreau să vă mulţumesc pentru asta. Datorită muncii dvs, a constructorilor români, reuşim să menţinem în ultimii doi ani un ritm al investiţiilor fără precedent”, a spus premierul.

El a subliniat că România traversează o perioadă de creștere economică susținută de investiții, cu o contribuție semnificativă din partea sectorului construcțiilor, care aduce 8% la PIB-ul anual. În acest context, Ciolacu a promis că guvernul său va continua să prioritizeze infrastructura, pledând pentru utilizarea fondurilor europene în proiecte de digitalizare și inovare. Acesta a menționat, de asemenea, că firmele românești au preluat proiecte refuzate de companii străine, demonstrând capacitatea și determinarea lor de a finaliza lucrări complexe.

Pentru mine, în mod special, lanţul de valoare din construcţii înseamnă un ecosistem prioritar în economie şi un pilon strategic pentru dezvoltarea ţării. Interesul meu, ca premier, este să ajut firmele româneşti din acest domeniu să se dezvolte, să-şi crească afacerile şi să angajeze mai multă forţă de muncă. Ştiu că, astfel, aţi reuşit deja să aduceţi acasă o parte dintre românii plecaţi la muncă în diaspora, pentru că le oferiţi angajaţilor calificaţi salarii de peste 2000 de euro”, a afirmat Ciolacu.

”Avem miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare şi inovare”

Premierul Ciolacu a mai spus că ”avem miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare şi inovare. Sunt gata să ne aşezăm la discuţii împreună cu ministrul fondurilor europene ca să găsim soluţii pentru a construi axe pe care firmele de construcţii să poată aplica”, a spus Ciolacu.

În plus, premierul a anunțat că va colabora îndeaproape cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a identifica soluții care să faciliteze accesul constructorilor la fondurile necesare dezvoltării.

El a mai spus că este esențial să investim în educație și în sistemul de învățământ dual, pentru a asigura un viitor sustenabil și a aduce acasă românii plecați în diaspora.

Mă bucur să văd că acest eveniment este rezultatul asocierii cu mediul universitar, care poate oferi o resursă umană extrem de valoroasă industriei construcţiilor. Totuşi, ştim că resursa umană reprezintă una dintre marile priorităţi ale economiei. Iată de ce Guvernul a alocat 1.000.000.000 euro consorţiilor de învăţământ dual, unde să creştem specialiştii de care firmele noastre au nevoie. Dacă am fi făcut acest lucru acum 15 ani şi România ar fi arătat altfel, dar, cu certitudine, nu am fi vorbit de peste 5 milioane de români plecaţi în diasporă. Aştept inclusiv sprijinul companiilor din construcţii care să susţină obiectivul nostru de a creşte numărul de locuri în învăţământul dual la 50.000″, a adăugat premierul.

Ciolacu a mai evidenţiat că România are nevoie de lideri care să construiască, nu să dezbine.

În vizitele mele prin ţară, ocaziile când discut cu constructorii sunt printre momentele mele favorite. Indiferent dacă suntem munteni, moldoveni, olteni sau ardeleni, toţi suntem oameni direcţi. Şi mai ales dumneavoastră aveţi mult umor şi o înţelegere specială a vieţii. Sunteţi oamenii pe care îi admir cel mai mult, pentru că, de fapt, dumneavoastră construiţi şi cred că România are nevoie de o perioadă de construcţie, are nevoie de lideri care să nu folosească ura şi dezbinarea într-un interes politic. (…) Eu cred sincer că România are nevoie de lideri care să construiască, nu să dezbine”, a susţinut Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu: Următorii cinci ani reprezintă ultimul tren al României pentru dezvoltarea prin FONDURILE europene

Marcel Ciolacu: Iohannis s-a IMPLICAT 10 ani în politică / Premierul comentează VIZITA lui Burduja la Iohannis

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...